В G7 дискутують з приводу використання російських активів

Поділитися:

Однак, попри публічні суперечки, представники G7 одностайні в тому, що Москва повинна заплатити за завдані нею збитки.

Міністр фінансів Франції Бруно ле Мер у середу, 28 лютого, публічно поставив під сумнів думку міністра фінансів США Джанет Єллен про законність монетизації близько 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, що свідчить про глибокі розбіжності між країнами G7, повідомляє Reuters.

Ле Мер, виступаючи після зустрічі міністрів фінансів G7, відкинув позицію США. За його словами, Франція переконана, що в міжнародному праві немає достатніх підстав для таких дій і необхідна подальша робота.

Він сказав, що будь-які подібні кроки повинні бути повністю підкріплені міжнародним правом і вимагають підтримки всіх країн G20 — найбільших економік, які включають, зокрема, Росію, Китай та деякі інші країни, які критично ставляться до Сполучених Штатів.

Представники G7 вже рік намагаються домовитися про те, що робити із замороженими російськими активами. Лідери G7 попросили представити можливі рішення до червня.

Дебати цього тижня в кулуарах зустрічі міністрів фінансів найбільших світових економік G20 в Сан-Паулу показали, що до досягнення рішення може бути ще далеко.

“Це не обов’язково конфронтація. Ми продовжуємо кулуарні дискусії, спрямовані на досягнення спільної мети, яка полягає в пошуку заходів, які відповідають міжнародному праву”, – сказав журналістам після зустрічі заступник міністра фінансів Японії Масато Канда.

У вівторок, 27 лютого, Єллен заявила, що існують “вагомі міжнародно-правові, економічні та моральні підстави” для того, щоб отримати вигоду від російських активів, або конфіскувати їх повністю, або використати як заставу, а “теорія контрзаходів” виправдовує такі дії з точки зору міжнародного права. Міністр фінансів США наголосила на нагальній потребі допомогти Україні.

Ле Мер, коли його запитали про теорію контрзаходів, сказав, що він не згоден.

“Ми не вважаємо, що ця правова база є достатньою”, – сказав він. За його словами, необхідний широкий міжнародний консенсус.

“Цю правову базу повинні прийняти не тільки європейські країни, не тільки країни G7, але й усі країни-члени світового співтовариства, і я маю на увазі всі країни G20. Ми не повинні вносити жодних розбіжностей між країнами G20”, – додав французький міністр.

Росія вже погрожувала серйозними заходами у відповідь, якщо Захід конфіскує активи.

Втім, попри публічні суперечки, один західний чиновник на умовах анонімності заявив, що представники G7 одностайні в тому, що Москва повинна заплатити за завдані нею збитки. За його словами, дедалі більше експертів упевнені, що існує правовий шлях, який дозволить конфіскувати заморожені активи.

Ле Мер стверджує, що ЄС, використовуючи непередбачувані прибутки від заморожених активів РФ, уже зробив значний крок вперед, і цю думку підтримав міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер.

Лінднер сказав, що виступає за використання відсотків, отриманих від заморожених російських активів, для підтримки України, назвавши це “реалістичним кроком, який є юридично безпечним і може бути швидко реалізований”.

Вашингтон підтримує ідею податку на непередбачувані доходи, але стверджує, що рішучіші дії є виправданими, враховуючи жорстокість російського вторгнення.

Канада погодилася з нагальною необхідністю рухатися вперед у конфіскації заморожених російських активів, щоб допомогти Україні, заявила у вівторок міністр фінансів Христя Фріланд.

Канда відмовився коментувати позицію Японії, але сказав, що ідея податку на непередбачений прибуток, швидше за все, матиме підтримку з боку G7 і міжнародної спільноти загалом.

“Питання про те, чи робити подальші кроки, потребує додаткового обговорення, в тому числі того, які кроки є прийнятними з точки зору міжнародного права”, – додав він.

Це питання набуло особливого значення, оскільки Палата представників Конгресу США, очолювана республіканцями, блокує схвалення подальшої допомоги Україні.

Експерти кажуть, що для того, аби розблокувати вартість активів, може знадобитися рік або більше. Більшість, якщо не всі країни, які зберігають російські активи, повинні будуть прийняти внутрішнє законодавство, щоб зробити ці дії можливими.

У вівторок Єллен визнала, що існують ризики, але применшила занепокоєння деяких європейських країн про підрив ролі долара США, євро чи японської єни як важливих світових резервних валют у разі конфіскації російських активів.

Нагадаємо, що G7 та Європейський Союз обговорюють план використання понад 250 мільярдів доларів США заморожених активів російського центрального банку як застави для фінансування відновлення України. Також на Заході обговорюється варіант використання доходів від заморожених коштів, а не конфіскація самих активів.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...