Стало відомо, про що поговорили Зеленський та Ердоган

Поділитися:

Шляхи до миру, ситуація на Запорізькій АЕС та експорт зерна – стали основними темами тристоронньої зустрічі у Львові президента України Володимира Зеленського, президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та генсека ООН Антоніо Гутерреша.

Ердоган заявив, що і донині вірить, що мирних угод між Україною та росією можна досягти за столом переговорів, шлях до якого лежить, зокрема, через стамбульську зернову угоду, яка, на його думку, демонструє певний позитив у перебігу подій в Україні. Він висловив готовність бути посередником у таких переговорах, а також заявив про свої наміри обговорити ці питання на наступній зустрічі з путіним.

Утім, Президент Зеленський інакше оцінює ситуацію. На переконання президента, якщо вікно і є,  то поки що у ньому лише російська зброя. «Вони не можуть насправді хотіти миру, коли бомблять наші міста і вбивають наших мешканців. Спочатку вони мають звільнити наші території, а потім буде потім», – сказав президент.

На наступний день, одразу після підписання Стамбульської про розблокування українських портів і вивезення зерна росіяни запустили по Одеському порту крилаті ракети й пошкодили інфраструктуру порту.

У МЗС України тоді заявили, що ракетний обстріл Одеси – це «плювок» путіна в обличчя й Ердогана, і Гутерреша, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди.

А напередодні зустрічі у Львові росія завдала нищівного ракетного удару по Харкову і області. Там у житлових будинках спальних районів міста загинуло 17 людей. Завали досі розбирають.

У Львові Ердоган висловив співчуття жертвав обстрілу у Харкові.

Ще однією з головних тем став зерновий коридор. Президенти зазначили, що необхідно посилити заходи безпеки кораблів і збільшити обсяги експорту.

Зеленський подякував Ердогану за відновлення експорту українського зерна. Усього з 1 серпня з портів Одещини вийшло 25 суден з українським зерном і продовольством.

Водночас Зеленський окремо підняв питання викрадення збіжжя на окупованих територіях.

«Росіяни привласнили майже 0,5 млн тонн збіжжя. Намагання Росії продати крадене мають бути зупинені», – заявив Володимир Зеленський.

Президенти у Львові обговорювали також оборонну співпрацю та питання звільнення військовополонених.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби,  політики не просто поговорили, а домовилися, хто що робить далі, скоординували свої дії з ключових питань – ситуація довкола ЗАЕС, обмін полоненими, експорт зерна.

При цьому він запевнив, що на переговорах ніхто Україну не схиляв до поступок на користь Росії.

Також у Львові у присутності президентів двох країн було підписано меморандум, який передбачає участь турецької сторони у повоєнній відбудові України.

 

 

 

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...