Спікер Джонсон не буде ставити допомогу Україні на голосування

Поділитися:

Спікер Палати представників США Майк Джонсон поки що не збирається ставити на голосування підтриманий Сенатом законопроєкт щодо допомоги Україні.

Він заявив, шо зараз у Палати представників є “нагальніші законопроєкти”, повідомив американський журналіст Джейк Шерман. Журналіст прямо запитав Джонсона про те, чи збирається той винести на розгляд у Палаті законопроєкт Сенату.

“Зараз точно ні. Ми маємо справу з процесом асигнувань. У нас є негайні дедлайни, і саме на цьому зараз зосереджена увага Палати представників”, – цитує журналіст спікера.

Обидві палати Конгресу повинні схвалити законопроєкт, перш ніж його зможе підписати президент Джо Байден.

“Немає жодних сумнівів: якби законопроєкт Сенату був винесений на розгляд представників Палати представників, він би був ухвалений. І спікер це знає. Тому я закликаю спікера дозволити повному складу Палати представників висловити свою думку і не дозволити меншості найбільш крайніх голосів у Палаті заблокувати цей законопроєкт навіть від голосування”, – заявив Байден.

Якщо спікер Джонсон відмовиться виставляти пакет за допомогою України, Ізраїлю та Тайваню на голосування в Палаті представників, демократи можуть використовувати інструмент під назвою discharge petition (петиція про звільнення), щоб форсувати голосування. Це інструмент, який звільняє спікера від повноважень виносити на голосування конкретний законопроект, але не знімає його з посади, як у випадку з процедурою імпічменту.

Щоб провести петицію про звільнення, потрібна математична більшість (50% + 1 голос). А отже, демократам знадобляться голоси щонайменше шести республіканців (у Палаті 435 місць, із них 212 у демократів, а потрібно, щоб було 218 “за”).

Є один республіканець, який теоретично може погодитися на цю процедуру – це Дон Бейкон – міцний прихильник України

“Я попрацюю зі своїми однодумцями”, – заявив Бейкон.

Петиція про звільнення застосовується нечасто. З 1985 відомо чотири випадки, коли вона була успішно застосована (1985, 1993, 2002, 2015).

Нагадаємо, Сенат Сполучених Штатів Америки ухвалив рішення припинити дебати щодо законопроєкту про виділення допомоги Україні та Ізраїлю.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...