НАТО координуватиме поставки зброї Україні замість США

Поділитися:

В Альянсі побоюються перемоги Дональда Трампа на президентських виборах США.

У НАТО хочуть взяти на себе координацію поставок зброї для України, пише Handelsblatt з посиланням на представників уряду та дипломатів. Девізом Альянсу було не стати частиною війни з РФ, однак зараз, за даними видання, це табу стало хитким.

Досі військову допомогу Україні координували Сполучені Штати. Вони створили так званий формат «Рамштайн», в рамках якого країни, що регулярно надають Українській державі підтримку, періодично проводять засідання.

Однак, як зазначили у виданні, зараз, очевидно відбувається пошук альтернативного механізму. Не в останню чергу на це вплинули побоювання щодо можливого повернення до Білого дому Дональда Трампа.

За даними Handelsblatt, плани перевести «Рамштайн» під егіду НАТО розробили радник президента США з питань безпеки Джейк Салліван та генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. Такі наміри обговорювали лише цього тижня у колі НАТО.

У виданні зазначили, що цей крок був би «вибуховим». Адже з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну НАТО робить великий акцент на тому, що постачання зброї Українській державі є суверенним рішенням окремих країн-членів, а не програмою Альянсу.

Згідно з повідомленнями, цю концепцію підтримують, зокрема, східноєвропейські держави, а також Велика Британія і Франція. Німецький уряд налаштований скептично. У ФРН думають, що альянс слугуватиме наративу Кремля війну НАТО з Росією.

Вказано, що формат «Рамштайн» полегшив би залучення держав, які не є членами НАТО, до підтримки Альянсу.

Нагадаємо, чергове засідання Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн» проведуть 14 лютого. Засідання, яке приймають США, відбудеться у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....