Курс на безпеку: екс-генерал НАТО Петер Павел став президентом Чехії

Петр Павел
Поділитися:

Екс-голова Військового комітету НАТО Петр Павел здобув перемогу над мільярдером та екс-прем’єром Чехії Бабішем на виборах президента.

Екс-голова Військового комітету НАТО, генерал армії у запасі, 61-річний Петр Павел переміг на виборах президента Чехії. Він перемагає колишнього прем’єр-міністра, мільярдера Андрія Бабіша. Глава кабміну Чехії Петр Фіала в суботу, 28 січня, привітав Павела, йому належить обійняти пост, на якому зараз перебуває Мілош Земан.

Як передало агентство Reuters, за підсумками підрахунку бюлетенів з 95 відсотків виборчих дільниць, у Павела – 57,6 відсотка голосів, у Бабіша – 42,4 відсотка. За інформацією AFP, в результаті опрацювання 99 відсотків бюлетенів, у Павела – 58 відсотків, у Бабіша – 42.

Петр Павел стане четвертим президентом Чехії з 1993 року. Політик раніше пообіцяв “відновити порядок” у країні-члені ЄС та НАТО з населенням 10,5 мільйонів осіб.

“Я не можу ігнорувати той факт, що жителі все частіше стають свідками хаосу, безладдя та невизначеності. Що держава певною мірою перестала функціонувати”, – наголошувалося на передвиборчому сайті політика. “Нам потрібно це змінити. Необхідно грати за правилами, які будуть однаковими для всіх”, – вказувалося там далі.

За підсумками першого туру голосування у Чехії 13-14 січня ні Павел, ні Бабіш не змогли подолати п’ятдесятивідсотковий бар’єр.

Після оголошення результатів команда Бабіша розвішала по всій країні плакати з обіцянкою не дати втягнути Чехію у війну в Україні. Бабіш висувався від центристського руху ANO (“Акція незадоволених громадян”), лідером якого він є.

Петр Павел обіцяв продовжити допомогу Україні

Петр Павел, який виступав як незалежний кандидат за підтримки правоцентристського уряду, у свою чергу обіцяв продовжувати надавати Україні всебічну підтримку та зберігати міцні зв’язки Чехії з Євросоюзом і НАТО. Він також є колишнім начальником Генштабу Армії Чехії.

У Чехії президент значною мірою грає символічну роль. Він, однак, відповідає за затвердження уряду, голови Центрального банку, суддів Конституційного суду, а також верховного головнокомандувача. Термін повноважень 78-річного Мілоша Земана спливає у березні. Він обіймав посаду президента з 2013 року, двічі вигравав вибори і не може переобиратись.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...