Країну-агресорку хочуть залишити в ОБСЄ – Генсек безпекової організації проти виключення рф

Поділитися:

Членство росії в ОБСЄ все ще має сенс. Про це заявила генеральний секретар Організації з безпеки та співробітництва в Європі Гельґа Марія Шмід в інтерв’ю Welt у понеділок, 9 січня.

За її словами, збереження дипломатичних каналів відкритими не означає, що організація погоджується з її позицією.

«У будь-якому випадку, із сьогоднішнього погляду, я думаю, що для росії є сенс залишатися членом ОБСЄ. Якось нам знову знадобляться канали зв’язку», — заявила чиновниця.

І попри те, що Шмід згодна, що росія напала на Україну і що москва є агресором у цій війні, що росія знехтувала  «фундаментальними принципами ОБСЄ, такими як державний суверенітет, територіальна цілісність та заборона на насильство», утім ОБСЄ, на відміну від Ради Європи, не має механізму призупинення членства, який можна було б використати для виключення рф, – заявила Генсек.

Наразі, на переконання Шмід, ОБСЄ є єдиною безпековою організацією, в якій за одним столом сидять усі, хто є важливим для європейської архітектури безпеки.

«Ми не є організацією однодумців, як ЄС чи НАТО. ОБСЄ з’явилася з конфронтації часів «холодної війни». Вона була заснована країнами, які мали дуже різні інтереси, але хотіли запобігти ескалації», – пояснила Шмід.

Раніше, 1 грудня міністр закордонних справ росії сергій лавров заявив, що нібито представники ОБСЄ брали участь у коригуванні вогню по окупованих Луганську і Донецьку.

Нагадаємо, з 1 липня ОБСЄ закрило Офіс  проектного координатора в Україні через вето російської федерації, яка не дала згоди на продовження його мандату. Раніше, 29 квітня 2022 року, Генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід заявила, що місія організації в Україні призупиняє свою роботу через позицію росії.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...