«Газпром» знову загрожує ЄС зупинкою прокачування газу

Поділитися:

Євросоюз може залишитись без російського газу, якщо вирішить максимально обмежити на нього ціну. Таку заяву озвучили у російському «газпромі».

На думку глави газової компанії Олексія Міллера, запровадження ліміту порушує умови контрактів.

«Ми керуємося тими контрактами, які підписано. Таке одностороннє рішення — це, звичайно ж, порушення суттєвих умов контракту, яке спричиняє припинення поставок», — заявив Міллер.

У Європі раніше «газпром» вже назвали ненадійним постачальником. А президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала Євросоюз обмежити ціну на газ, що транспортується трубопроводами з росії. За її словами, це необхідно для того, щоб максимально пом’якшити наслідки маніпулювання ринком режимом володимира путіна.

«Я твердо переконана, що настав час обмежити ціну на газ з російських газопроводів до Європи», – сказала фон дер Ляєн.

Проте консенсусу з цього питання в Євросоюзі досі не досягнуто, хоча обговорення ведеться протягом кількох останніх тижнів.

Тим часом у росії під різними приводами продовжують зменшувати експорт газу до країн ЄС. Так, «газпром» зупиняв постачання газу трубопроводом «Північний потік» нібито для проведення планово-попереджувальних робіт на газоперекачувальному агрегаті. Але при цьому компанія відмовлялася забирати відремонтовані газові турбіни для цього газопроводу з Німеччини або збільшувати транзит через Україну.

26 вересня на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» було виявлено витік газу. Причиною назвали одночасні руйнування на трьох нитках морських газопроводів. Тим часом поліція безпеки Швеції за результатами огляду місць витоків газу газопроводами назвала причину підводних вибухів, а також повідомила про докази саботажу.

Як стверджує Reuters, президент володимир путін за допомогою рекордних цін на енергоносії та можливий дефіцит газу цієї зими має намір схилити Європу, щоб та змусила Україну до перемир’я у розв’язаній росією війні на умовах кремля.

Ціна на газ для європейського ринку для постачання у жовтні коливалася близько 213 євро за мегават-годину. Рік тому вона була близько 29 євро, а два роки тому – близько 15 євро/МВт-година. Помітний ріст ціни почався восени минулого року, досягнувши максимуму близько 345 євро/МВт-годину невдовзі після вторгнення російських військ в Україну.

У ЄС раніше заявляли про свою абсолютну готовність на випадок повного припинення постачання російського газу завдяки заходам із зберігання та енергозбереження. А тому там не бояться рішень президента путіна.

«Ми просимо росіян дотримуватись контрактів, але якщо вони цього не зроблять, ми готові реагувати», – сказав єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...
21 Березня 2024 року - 13:14
Куба - екзотичний острів, який у багатьох асоціюється з Че...