У Держдепі США висловили сумнів щодо арешту Путіна під час його президентства

Поділитися:

Поки кремлівський диктатор Путін перебуває на посаді глави держави, навряд чи хтось його заарештує за військові злочини в Україні. Таку думку висловила посолка США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя Бет Ван Скаак в інтерв’ю “Бабелю”.

Представниця Держдепу повторила свою давню тезу про те, що Сполучені Штати підтримують ідею інтернаціоналізованого трибуналу, який буде частиною української судової системи.

Поки Путін залишається на посаді президента, він має імунітет недоторканності

Утім, за її словами, такий трибунал не зможе подолати імунітету Путіна, поки він залишатиметься на посаді. Тому Ван Скаак вважає, що главу очільника Кремля не заарештують, поки він обійматиме найвищу посаду в Росії.

“Навряд чи хтось буде заарештовувати Путіна, поки він глава держави. Якщо він опиниться під вартою іноземного суду, МКС чи української спеціальної палати, то, скоріш за все, це станеться тому, що він більше не буде головою держави”, – сказала Бет Ван Скаак.

Водночас вона зазначила, що “це не означає, що ви не можете розпочати розслідування, підготувати обвинувальні акти проти нього та інших осіб у ланцюгу командування”.

Відповідаючи на  запитання про те, чи вартий зусиль трибунал, який не може подолати імунітету президента, представниця Держдепу відповіла ствердно.

“Безумовно вартий. У Росії є багато інших високопосадовців, які несуть відповідальність за війну в Україні. Вони обіймають вищі керівні посади, ухвалюють рішення і керують діями, які і є російською агресією. Ці люди мають відповісти за злочин агресії, за будь-які воєнні злочини та звірства. Тому Спеціальна палата для розгляду звинувачень все одно має сенс”, – зауважила вона.

Також Ван Скаак наголосила, що Україна повинна продовжувати розслідування проти Путіна, поки він при владі, та має бути готовою до швидких дій, якщо в Росії почнуться політичні трансформації і він втратить посаду та імунітет.

Прокурор МКС може видати нові ордери на арешт кремлівського диктатора та його поплічників

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, звинувачуючи його у незаконній депортації тисяч дітей з України. Також ордер був виданий на дитячу омбудсменку Марію Львову-Бєлову.

Більше того, прокурор МКС може видати нові ордери на арешт президента РФ та вищого керівництва країни-агресора. Цю інформацію повідомив голова МКС, Пьотр Гофманський на початку серпня.

До слова, справа щодо депортації українських дітей – не єдина, яку розслідує Міжнародний кримінальний суд. “Прокурор МКС може зробити запит на ордер на арешт в досудових суддів МКС, які вирішать, чи є підстави для видачі майбутніх ордерів на арешт. Він активно займається новими розслідуваннями в Україні та інших країнах, і очікуємо більше дій з цього приводу», – наголосив Гофманський.

До видачі нових ордерів на арешт Путіна та вищого керівництва Росії може призвести справа воєнних злочинів ПВК Вагнер. За словами професорки права в академії Вест Пойнт Дженніфер Меддокс, якщо довести, що бійці Вагнера брали участь у свідомому вбивстві цивільних, то важливо з’ясувати їх зв’язок з російською владою та командним ланцюгом.

Один з прямих доказів зв’язків російської влади з бойовиками Вагнера нещодавно надав сам Путін, заявивши, що Москва “повністю фінансувала” найманців з травня 2022 року по травень 2023 року, витративши на них близько 1 млрд доларів бюджетних коштів. Експерти з міжнародного права вважають, що ця заява кремлівського диктатора спростить роботу міжнародних судів при притягненні російського керівництва до відповідальності за злочини, скоєні бойовиками Вагнера.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....