рф і білорусь викинули з Міжнародного паралімпійського комітету

Поділитися:

Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) призупинив членство Паралімпійського комітету росії (ПКР) в організації. На позачерговій генеральній асамблеї, яка відбулася в Берліні 16 листопада, це рішення підтримали 64 делегати, «проти» проголосували 39, 16 осіб утрималися.

«Я хочу, щоб ми жили у світі, де спорт об’єднує світ у мирних змаганнях, дозволяючи спортсменам змагатися зі своїми суперниками в безпечному та надійному середовищі», – сказав президент Міжнародного паралімпійського комітету Ендрю Парсонс.

Організація пояснила своє рішення тим, що росія не може «виконувати зобов’язання відповідно до статуту МПК».

«У зв’язку з призупиненням діяльності ПКР втрачає всі права членства в МПК, за винятком права на апеляцію. Якщо апеляцію не буде задоволено, тільки генеральна асамблея може скасувати призупинення. Наступна генеральна асамблея, ймовірно, відбудеться в четвертому кварталі 2023 року», – йдеться в заяві комітету в Twitter.

Із тим самим формулюванням МПК у той же день призупинив членство в організації й Паралімпійського комітету білорусі. Рішення підтримали 54 делегати, 45 виступили проти, 18 утрималися.

росія обурилася рішенням Паралімпійського комітету, заявивши, що воно є «незаконним, необґрунтованим, позбавленим будь-яких правових підстав і грубо порушує всю нормативну базу МПК». До того ж, рф має намір звернутися з відкритим листом до Організації Об’єднаних Націй, Міжнародного олімпійського комітету та міжнародних неурядових правозахисних організацій з проханням закликати МПК до недопущення «дискримінації» російських спортсменів з інвалідністю за національною ознакою та «утисків» їхнього права на участь у міжнародних спортивних змаганнях і Паралімпійських іграх.

У березні, після військового вторгнення росії на територію України, Міжнародний паралімпійський комітет відсторонив збірні росії та білорусі від участі в зимових Паралімпійських іграх 2022 року в Пекіні. МПК пояснив тоді, що спортсмени з багатьох країн відмовлялися змагатися з росіянами та білорусами, через що проведення Олімпіади опинилося під загрозою.

Спортсменів з росії та білорусі виключили з понад 90% світових змагань.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...