До Москви прибув Сі Цзіньпін: чого очікувати від цього візиту Україні

Поділитися:

Китайський лідер Сі Цзіньпін 20 березня прибув до Москви для зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним, літак з очільником КНР приземлився у московському аеропорту “Внуково” близько 11 години за київським часом, офіційні ж заходи розпочнуться орієнтовно після 14 години. На тлі зростання занепокоєння через можливі поставки Китаєм зброї для Росії та оприлюднення Пекіном “мирного плану” для завершення російсько-української війни, до перемовин президентів Китаю та РФ прикуто пильну увагу всього світу.

І насамперед досягнуті Путіним і Сі Цзіньпінем домовленості можуть бути важливими для України.

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Москви: про що говоритиме з Путіним, які заяви звучали напередодні і чого чекати Україні

Перед візитом китайського лідера у столицю держави-агресорки деякі західні ЗМІ, зокрема Wall Street Journal, повідомляли, що з Москви Сі Цзіньпін може відвідати декілька країн Європи та начебто збирається провести у режимі онлайн розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Формально перша розмова президентів Китаю та України після початку повномасштабного російського вторгнення приурочена до 30-річчя дипломатичних відносин між Києвом та Пекіном.

Тим часом російський диктатор Путін на переговори з китайським колегою покладає великі надії, він заявляв, що візит Сі Цзіньпіна “продемонструє всьому світу міцні російсько-китайські зв’язки” та “стане головною політичною подією року у двосторонніх відносинах”.

А напередодні прильоту президента Китаю від імені російського диктатора у китайській газеті Женьмінь жибао” було опубліковано статтю, головним меседжем якої стала теза, що РФ, мовляв, готова до мирних переговорів, які Путін назвав “дипломатичним вирішенням кризи”.

Вже традиційно у відсутності переговорів він звинуватив Україну.

“Ультимативні вимоги на адресу Росії щодо України говорять лише про відірваність від реалій та незацікавленість у пошуку виходу із ситуації”, – написав диктатор.

Також Путін у цій статті розмірковував про розвиток російсько-китайських відносин та перехід до “довірчої фази”.

“Саме російсько-китайські відносини сьогодні фактично виступають наріжним каменем регіональної, та й глобальної стабільності, стимулюють економічне зростання, служать гарантом позитивного порядку денного в міжнародних справах”, – повідомив Путін.

Свою статтю перед візитом до Москви видав і Сі Цзіньпін. Як і Путін, він розмірковував про партнерство Китаю та РФ і не оминув питання війни Росії проти України.

За словами лідера Китаю, китайсько-російські відносини “динамічно розвиваються і вступають у нову епоху”.

“Раціональний вихід з “української кризи” і шлях до міцного миру знайдуться, якщо всі “продовжуватимуть діалог у рівноправному, розсудливому та прагматичному ключі”, – зазначив Сі Цзіньпін.

Заявляючи про неупередженість КНР, він назвав агресивну та неспровоковану війну Росії проти України “українською кризою”.

“Китай на основі самої суті того, що відбувається, незмінно займає об’єктивну і неупереджену позицію, докладає активних зусиль до сприяння примиренню та мирним переговорам. Озвучена мною низка думок слугує основоположним принципом Китаю під час українського врегулювання. Йдеться, зокрема, про необхідність дотримуватися цілей і принципів, поважати резонні заклопотаності всіх держав у галузі безпеки, підтримувати всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання української кризи, та забезпечувати стабільність глобальних ланцюжків виробництва та постачання”, – написав Сі Цзіньпін у статті.

Він додав, що майбутній візит до Москви спрямований на зміцнення дружби, співробітництва та миру.

Чи підтримає Китай російську агресію

Після початку повномасштабного вторгненння РФ в Україну вперше президенти Китаю та РФ зустрілися у вересні 2022 року на полях саміту Шанхайської організації співробітництва. Тоді багато хто у світі чекав, що Китай публічно заявить свою позицію щодо агресії РФ. Однак сподівання виявилися марними. Публічних критичних заяв Сі Цзіньпін на адресу Путіна тоді не робив. Ба більше: він заявив, що Китай готовий “разом із Росією взяти на себе роль великих держав і відігравати керівну роль, щоб привнести стабільність та позитивну енергію у світ”.

Другий контакт, 30 грудня 2022 року, проходив по відеозв’язку. Тоді, як відомо з публічних заяв щодо розмови, Путін просив про поглиблення співпраці армій Росії та Китаю, Сі Цзіньпін засвідчував готовність до глобальної співпраці.

Натомість комунікація Китаю з Україною за рік повномасштабної війни обмежувалася рівнем контактів між міністрами закордонних справ обох країн, Ван І та Дмитра Кулеби.

Нині ж, переконаний китаєзнавець Юрій Пойта, який поділився своїми міркуваннями з ВВС, лідер Китаю показово ігноруватиме критику через зустріч з російським диктатором. Токсичність Путіна Сі Цзіньпіна не лякає взагалі.

“Цей візит буде важливим, тому що геополітично цей час складний як для Росії, так і для Китаю. Попри токсичний характер контактів з Путіним, бачимо, що китайський лідер цього не боїться. Раніше було дистанціювання від Росії і війни, і зараз його стає все менше. Приїзд до Росії демонструє, що Китай нечутливий до погіршення іміджу в державах, які не підтримують війну”, – вважає експерт.

Він прогнозує, що президенти Китаю та РФ, зокрема, обговорюватимуть роботу логістичних центрів з ремонту військової техніки Росії в Китаї, надання інших типів військово-технічної допомоги. Однак не виключено, що публічно заяв щодо підсумків переговорів озвучено не буде.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
29 Березня 2024 року - 13:17
Олександр Кацуба, відомий в минулому менеджер державний підприємств “Полтавагазвидобування”, “Чорноморнафтогаз”...
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...