На фестивалі «Книжкова країна» презентували книгу Влади Литовченко та Валентини Дем’ян «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»

Поділитися:

Днями на фестивалі “Книжкова країна” на ВДНГ відбулась презентація монографії Влади Литовченко та Валентини Демʼян “Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації”.

Презентацію відвідали й виступили з вітальним словом  заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко та видавець, директор Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, голова Благодійного фонду “Бібліотечна країна” Ігор Степурін.

«Тематика книги – нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації доводить, що українська ідентичність є найважливішим елементом збереження та розвитку України. У цьому контексті ми говоримо про твори мистецтва, мову, звичаї та традиції. Зокрема, за збереження цієї культурної спадщини ми боремося зараз» — зазначив Тарас Шевченко.

На презентації  відбулась дискусія на тему шляхів розв’язання проблем захисту, охорони та популяризації нематеріальної культурної спадщини, сприяння вдосконаленню та синхронізації українського законодавства щодо збереження НКС як основи ідентичності нашого народу і культурної спадщини.

«Ця  монографія є справжнім дороговказом для носіїв НКС, громад та спеціалістів в цій області. Видання на прикладах переконливо описує переваги внесення елементів нематеріальної культурної спадщини до Національного переліку НКС України, унаслідок чого зазначається життєздатність елемента, ризики та загрози для його подальшого функціонування з метою вжиття Міністерством культури та інформаційної політики України відповідних заходів для його охорони» — розповіла Влада Литовченко.

«Звертаючись до питань, пов’язаних з НКС, маємо зважати на багато чинників, розмовляти однією мовою, розуміти різницю між різними культурними конвенціями й знати точки дотику між ними. Культурні конвенції мають дуже багато спільного, оскільки нерозривно пов’язані з людиною, її життям і діяльністю, дотриманням прав людини, культурних прав, а також тих цінностей та знань, які ми отримали від попередніх поколінь і маємо передати наступним», — говорить Валентина Дем’ян.

Це перша і єдина монографія в Україні, яка концентрує увагу суспільства та міжнародної спільноти до проблем збереження НКС та виробленню інструментів щодо захисту елементів НКС. У виданні  порушені питання входження України в культурний простір Європейського Союзу, ризики та небезпеки збереження НКС серед культурного розмаїття європейських народів та збереження ідентичності української нації як повноправного члена Європейського Союзу.

Монографія присвячена 70-й річниці членства України в ЮНЕСКО та 70-річчю Конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту (Гаазька конвенція 1954 року).

Дослідники пропонують заходи щодо збереження та відновлення умов існування, розвитку та передачі нащадкам традицій, народних обрядів, звичаїв та ремесел, особливостей способу життя, характерних для українців, чинників формування національного менталітету.

Книга видана в межах мистецького конкурсу «Книга для зміцнення національної єдності», організованого МКІП.

Про авторів:

Влада ЛИТОВЧЕНКО, кандидат історичних наук, директор КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник», член Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України, експерт Українського культурного фонду, голова Комітету із присудження премії з нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України

Валентина ДЕМ’ЯН, наукова співробітниця відділу екранної культури та інформаціоналізму Інституту культурології НАМ України, заступниця директора ГО «Центр розвитку «Демократія через культуру», акредитованої в ЮНЕСКО для надання консультативних послуг Міжурядовому комітету Конвенції 2003 року, голова Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП України

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....