Українська олія витісняє російську на турецькому ринку

Поділитися:

Туреччина, яка, за підсумками минулого року, скоротила закупівлю соняшникової олії з росії приблизно на третину, залишається головним покупцем соняшнику та соняшникової олії у Чорноморському регіоні.

Про це розповів виконавчий директор Масложирового союзу рф Михайло Мальцев.

Він зазначив, що для покриття внутрішніх потреб Туреччині необхідно приблизно 1,4 млн т соняшникової олії на рік, крім того, приблизно такі ж обсяги продукту йдуть із країни на експорт.

Фахівець нагадав, що Туреччина протягом останніх кількох років була головним покупцем соняшникової олії російського виробництва, але 2022 року після відкриття «зернової угоди» Україна стала активно експортувати соняшник, тому обсяги виробництва соняшникової олії всередині країни зросли, а обсяги  імпорту знизилися.

«До того ж Туреччина переключилася на вивезення олії з України, яка демпінгувала на ринку до кінця 2023 року, — пояснив Мальцев. — Але все одно Туреччина залишається на третьому місці за обсягами імпорту олійно-жирової продукції з росії».

Як стверджує керівник галузевого об’єднання, минулого року Україна стала активніше захищати сектор переробки, постачаючи за кордон менше соняшнику. У Туреччині ж урожай цієї культури скоротився через землетруси та несприятливі погодні умови.

«Тому можна розраховувати, як мінімум, на відновлення колишніх обсягів продажу соняшникової олії на турецький ринок, а, можливо, і на їх збільшення», — резюмував Мальцев.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...