Україна просить донорів швидкого фінансування, посилаючись на «високу невизначеність» бюджету – Bloomberg

Поділитися:

Незрозуміло, як одержувачі відреагували на лист і чи погодилися вони на зустріч.

Прем’єр України Денис Шмигаль забив тривогу з приводу фінансів країни, зажадавши термінової зустрічі з міжнародними донорами, оскільки Київ стикається з “виключно високою невизначеністю” щодо свого бюджету на початку року.

У листі ключовій координаційній групі, яка контролює фінансування, прем’єр-міністр заявив, що фінансування необхідно в наступному місяці і має бути спрямоване на основні потреби бюджету України, пише Telegram “Перший Бізнесовий”.

Це послання підкріплює заклики України, оскільки фінансова допомога на суму понад 110 мільярдів доларів затримується через політичну боротьбу в США та Європейському Союзі.

“Для підтримки макроекономічної стабільності вкрай важливо, щоб ми отримали достатнє, оперативне та передбачуване зовнішнє фінансування, починаючи з січня 2024 року”, – сказав Шмигаль у листі, надісланому цього місяця Міжвідомчій координаційній групі донорів.

Прем’єр-міністр заявив, що MDCP, який був створений лідерами “Великої сімки” в грудні 2022 року для координації міжнародного фінансування, повинен зосередитися на невідкладних бюджетних потребах – підтримці роботи уряду на виплатах вчителям, державним службовцям і пенсіях – а не на більш довгострокових завданнях.

“Навряд чи можливо вести будь-яку дискусію про проекти відновлення та реконструкції, коли ми боремося за виконання пріоритетів виживання до 2024 року”, – сказав Шмигаль у листі.

Донори повинні провести зустріч у січні перед запланованою зустріччю наступного місяця, сказав він. Незрозуміло, як одержувачі відреагували на лист і чи погодилися вони на зустріч раніше.

“Ми не можемо чекати до березня, щоб фінансувати наші соціальні потреби”, – сказав прем’єр.

Шмигаль закликав донорів розпочати координацію дій щодо направлення заморожених російських активів на допомогу у відновленні України.

Можливості України щодо самостійного генерування коштів, включаючи підвищення податкових надходжень, девальвацію гривні або використання центрального банку, обмежені і розглядаються Міністерством фінансів як ризиковані. Але прем’єр сказав, що вони будуть використовуватися в якості тимчасового рішення до тих пір, поки не надійдуть міжнародні кошти.

“Ми докладемо всіх необхідних зусиль, щоб закрити дефіцит фінансування, але ваша своєчасна підтримка потрібна зараз як ніколи”, – сказав Шмигаль.

Нагадаємо, Європейський союз продовжить підтримувати Україну, попри протидію з боку Угорщини. Інші країни-члени блоку можуть діяти навіть без Будапешту.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...