Нацбанк зробив прогноз щодо інфляції: Чи зростатимуть ціни

Поділитися:

У Нацбанку докладно розповіли, як змінювалась інфляція з початку року, та що з нею буде.

У лютому інфляція сповільнилася до 4,3% у річному вимірі, повідомив глава Національного банку України Андрій Пишний. За його словами, цьому сприяли кілька чинників:

  • зросла пропозиція окремих продуктів харчування та були ефекти від значних минулорічних врожаїв;
  • на продовольчі ціни вплинула переорієнтація окремих виробників на внутрішній ринок;
  • інфляцію обмежував мораторій на підвищення низки тарифів на житлово-комунальні послуги;
  • сповільнення базової інфляції – до 4,5% у річному вимірі.

«Ситуація на валютному ринку, забезпечена, зокрема, заходами монетарної політики та валютного нагляду НБУ, сприяла поліпшенню інфляційних і курсових очікувань більшості груп респондентів. Це обмежувало фундаментальний ціновий тиск», – сказав Андрій Пишний.

Він прогнозує, що інфляція буде помірною завдяки послідовній монетарній політиці НБУ. Тобто інфляція залишатиметься в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у найближчі місяці та лише помірно пришвидшиться в другому півріччі.

«Поступове зростання доходів українців і більші витрати бізнесу в умовах війни підживлюватимуть інфляційний тиск. Водночас фіксація окремих житлово-комунальних тарифів і монетарна політика НБУ, спрямована на підтримання привабливості гривневих активів і курсової стійкості, й надалі обмежуватимуть зростання споживчих цін», – говорить Андрій Пишний.

Нагадаємо, вплив фіскального дефіциту – значного дефіциту державного бюджету, котрий покривається переважно за рахунок емісійних кредитів центрального банку країни –  на ріст цін в Україні є обмеженим, оскільки його розмір становить лише 2/3 від втрат номінального ВВП порівняно з довоєнним періодом. Рівень фіскального дефіциту в Україні досяг 27% ВВП за підсумками 2023 року та зберігає потенційно значні інфляційні ризики. При цьому «фіскальну інфляцію» стримує той факт, що понад 50% державних витрат спрямовуються на оборонні потреби, які переважно не впливають на активізацію попиту.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...