Іран і росія в обхід санкцій будують новий торговий маршрут: через Каспій до Індійського океану

Поділитися:

Іран і росія будують новий трансконтинентальний торговельний маршрут до Індійського океану протяжністю 3 тис км. «Коридор» допоможе країнам частково уникати іноземних санкцій.

Про це пише Bloomberg.

За інформацією, наразі обидві країни витрачають мільярди доларів на прискорення доставки вантажів по річках і залізницях, з’єднаних з Каспійським морем. Новий торговий коридор дасть змогу росії доставляти свої товари на ринки не лише Ірану, а й Індії, Близького Сходу та Африки, а Тегерану – налагодити зв’язки із ринками Азії, що наразі активно розвиваються. До того ж, новий коридор скоротить вже існуючі маршрути на тисячі кілометрів. Журналісти агентства зазначають, що десятки російських та іранських суден, включаючи підсанкційні, вже курсують цим маршрутом.

Перша партія російського зерна у 12 млн тонн, що прямувала до Індії, вже пройшла транзитом через Іран. Торговельні потоки можуть збільшитися, якщо Ірану вдасться з’єднати незавершений портовий комплекс Чабахар на узбережжі Індійського океану зі своєю мережею поїздів далекого прямування. Чабахар досі не під санкціями США, але може стати об’єктом уваги з боку Вашингтона.

«Якщо будь-яка організація буде причетна до порушення наших санкцій щодо допомоги росії, або будь-якої іншої сфери, в якій Іран перебуває під санкціями, вони теж будуть піддані санкціям», – заявив представник Білого дому в Ірані Роберт Меллі.

Утім, для завершення будівництва нового торговельного коридору, його використання і підтримки необхідна співпраця не лише росії та Ірану, але й усіх інших країн, які повинні стати частиною цього коридору, – пояснює директор District Consultancy і торговельний радник у Вашингтоні Бхарат Гопалсвамі.

«Будь-яка зміна геополітичних обставин або відносин між цими країнами вплине на результати роботи торгового коридору», – резюмує він.

Як зазначає експертка лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Марія Шагіна, у новий проект Іран з росією готові інвестувати до 25 млрд доларів.

Нагадаємо, Іран та росія оголосили про низку нових торгових угод, які передбачають доставку таких товарів, як турбіни, полімери, медичні препарати та автомобільні запчастини. Також Росія поставляє ядерне паливо та компоненти для іранського реактора в Бушері.

Крім того, за інформацією ГУР, росія отримала від Ірану нову партію дронів-камікадзе.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Квітня 2024 року - 23:08
Понад чотири місяці студенти проходять навчання в соціальній акторській школі...
12 Квітня 2024 року - 13:41
Hillel IT School підписують у “Вчасно” навіть інструктажі з питань...
11 Квітня 2024 року - 12:05
Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію
7 Квітня 2024 року - 23:12
Для отримання статусу УБД потрібно надіслати пакет документів до комісії...