Екологічна катастрофа стала причиною «лососевого та оселедцевого голоду» у світі, – Bloomberg

Поділитися:

Норвегія – один зі світових лідерів у сегменті вирощування лосося. У 2023 році саме норвезькі фермери продали у інші країни цю делікатесну червону рибу на загальну суму більше ніж 17 мільярдів доларів. До 2050 року у Норвегії планують збільшити експорт у 5 разів.

Про це пише Telegram “Перший Бізнесовий“.

Натомість зовсім інша ситуація із оселедцем, який теж не менш популярний у світі та виробляється країнами, що виловлюють його у Балтійському морі. Саме риба у цьому регіоні відіграє важливу роль в екосистемі. Завдяки неконтрольованому вилову великими гравцями ринку оселедця залишилося критично мало. За підрахунками експертів, її запаси впали на 90% у порівнянні з 60-ми роками минулого століття. Вчені вже декілька років б’ють на сполох, що популяція може скоротитися або ж зникнути. Це неприпустимо, бо одразу поставить під загрозу біорізноманіття в морі, яке поділяють дев’ять європейських країн. Ця криза спонукає країни до дискусії щодо найкращого способу зберегти запаси оселедця, що скорочуються.

Так, європейська комісія внесла пропозицію щодо повного припинення вилову, країни Балтії наклали вето на цю заборону ще восени 2023 року. Це було зроблено через необхідність збереження робочих місць та інших економічних інтересів країн Балтійського регіону. Станом на зараз для кожної країни встановлено квоту на вилов. Натомість судна не зв’язані обмеженнями, встановленими для країн, під прапором яких вони несуть, і це дозволяє їм виловлювати велику кількість оселедця на ходу.

Нагадаємо, попри всі санкції, які були накладені на Росію після її віроломного повномасштабного вторгнення в Україну, економіка працює та здатна забезпечувати всі військові потреби.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....