Управління жінок і чоловіків – експерт Олена Нусінова пояснила різницю

Поділитися:

Гендерна нерівність у корпоративному управлінні – чому ця тема така важлива? Економічні наслідки гендерної нерівності, та які кроки можна зробити для вирішення проблеми гендерної нерівності в корпоративному управлінні?  Про це розповіла Олена Нусінова, Д.Е.Н. MBA, DBA, експерт з корпоративного управління.

Пані Олено розкажіть щодо гендерної нерівності у корпоративному управлінні і чому ця тема така важлива?

Гендерна нерівність у керівництві не просто моральне питання. Вона впливає на інноваційність, продуктивність та загальний успіх компаній.

Сьогодні ми стоїмо перед однією з найбільш нагальних проблем сучасного корпоративного світу – гендерною нерівністю у керівництві світових бізнес-гігантів. Це питання виходить далеко за межі простої несправедливості; воно стосується ефективності управління, інноваційного потенціалу та загального добробуту наших організацій.

На перший погляд, проблема може здаватися очевидною: жінки недостатньо представлені на керівних посадах. Однак, при глибшому розгляді, ми бачимо, що ситуація значно складніша. Вона має коріння в культурних стереотипах, освітніх нерівностях та історично сформованих бар’єрах, які обмежують доступ жінок до вищих ешелонів корпоративного управління.

-Які статистичні дані ви можете навести щодо гендерної нерівності?

За даними McKinsey, жінки займають лише 21,6% керівних посад у світі, хоча становлять майже половину робочої сили. Це виявляє значний дисбаланс. Насправді цей відсоток це присутність жінок в менш кваліфікованих професій ніж чоловіків порівняно с світовим поділом праці.

А на вашу думку чому виникає так звана “скляна стеля” і такий дисбаланс?

«Скляна стеля» пов’язана із стереотипами та культурними упередженнями. Жінкам часто приписують менше лідерських якостей, що обмежує їхні можливості для кар’єрного росту.

Немало важливим є фактор впливу гендерних стереотипів. Часто жінкам приписують меншу агресивність та амбіційність порівняно з їхніми чоловічими колегами. Це може не тільки впливати на сприйняття їхньої придатності до лідерських ролей, але й самоусвідомлення жінок щодо їхніх професійних цілей та можливостей.

Інша сторона цієї проблеми – освітній аспект. Незважаючи на те, що жінки зараз складають більшість випускників університетів, вони залишаються недостатньо представленими в таких сферах, як STEM (наука, технології, інженерія, математика), що є ключовими для керівних позицій в сучасному бізнесі.

А які економічні наслідки гендерної нерівності?

Як ви вірно зазначили. Однією з основних причин цього є так звана «скляна стеля», неофіційний бар’єр, який перешкоджає кар’єрному просуванню жінок. Ця проблема особливо помітна в технологічній сфері, де, наприклад, у компанії Google, згідно з їхнім звітом 2022 року, лише 22% технічних ролей займали жінки.

Гендерна нерівність у корпоративному управлінні має значний вплив на економічну ефективність компаній. Існує чимало доказів, що компанії з вищим рівнем гендерної рівності часто показують кращі фінансові результати. Дозвольте навести декілька прикладів:

  1. Credit Suisse Research Institute виявив, що компанії з принаймні однією жінкою в раді директорів мають вищу середню окупність капіталу та вищий середній ріст чистого прибутку порівняно з компаніями, де у раді директорів немає жінок.
  2. McKinsey&Company у своєму звіті “DiversityWins” підкреслив, що компанії з гендерною різноманітністю на вищих рівнях керівництва, особливо у топ-позиціях за гендерною різноманітністю, мають вищу ймовірність перевищення середніх показників прибутковості у своїй галузі.
  3. Peterson Institute for International Economics провів аналіз 21,980 компаній з 91 країни та виявив, що наявність жінок у ролях вищого корпоративного керівництва позитивно корелює з фінансовою продуктивністю.

Ці приклади свідчать про те, що гендерна рівність не тільки сприяє формуванню більш справедливого та інклюзивного робочого середовища, але й служить каталізатором підвищення фінансової ефективності компаній.

Які кроки можна зробити для вирішення проблеми гендерної нерівності в корпоративному управлінні?

Перше, що потрібно зробити, це підвищити усвідомленість про існуючі гендерні нерівності. Без чіткого розуміння масштабів та причин проблеми неможливо розробити ефективні стратегії її вирішення. Це може включати проведення тренінгів, семінарів та дискусій, які висвітлюють питання гендерної нерівності та їхні наслідки для бізнесу.

Другий крок – розробка та впровадження політик, що сприяють гендерній рівності.

Це може включати в себе ініціативи, спрямовані на збалансування гендерного складу у керівництві, створення програм менторства та наставництва, а також реалізацію заходів щодо гендерно-чутливої оцінки праці.

Третім важливим аспектом є зміна корпоративної культури. Це передбачає створення середовища, в якому визнаються та цінуються різноманітність і різні підходи до керівництва, незалежно від гендеру. Важливо також боротися зі стереотипами та передумовами, які можуть обмежувати можливості жінок.

І, нарешті, важливим є забезпечення прозорості та відповідальності у процесі прийняття рішень щодо найму, просування та оцінки працівників. Компанії мають встановлювати чіткі критерії та метрики для оцінки успіху своїх ініціатив у сфері гендерної рівності.

Враховуючи все вищесказане, ми маємо величезну можливість – та відповідальність – трансформувати наші компанії, зробивши їх більш справедливими, інклюзивними та ефективними. Це не тільки правильно з моральної точки зору, але й розумно з точки зору бізнесу.

У межах проекту «Рівність жінок і чоловіків у світі праці», який впроваджується в Україні за Міжнародним бюро праці за спільної фінансової підтримки з боку Європейського Союзу та МБП, це дослідження кращих практик на рівні підприємств щодо поваги до принципів рівних можливостей зайнятості та недискримінації на робочому місці у державному та приватному секторах в Україні. Цей проект започатковано у 2009 році з метою розбудови потенціалу органів влади та соціальних партнерів в Україні задля забезпечення виконання національного законодавства та міжнародних зобов’язань щодо рівності жінок і чоловіків у світі праці. Іншим важливим напрямом діяльності Проекту є забезпечення сприятливого економічного середовища та підтримка розвитку підприємництва для жінок.  За даними Gender Pay Gap Statistics там, де чоловік заробляє долар, жінка заробляє 81 цент. В Україні розрив між зарплатами жінок і чоловіків складає понад 20%, за даними Держстату.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...