Моделі управління та їх переваги – розповідає експерт Олена Нусінова

Поділитися:

Чому українські компанії переходять на однорівневу модель управління? Які основні виклики можуть зустріти компанії під час переходу на цю модель? Які переваги однорівневої моделі у порівнянні з дворівневою та чи може ця модель бути ефективною для великих корпорацій?

Про це розповіла Олена Нусінова, Д.Е.Н. MBA, DBA, експерт з корпоративного управління.

Пані Олено розкажіть, які основні причини, за якими українські компанії переходять на однорівневу модель управління?

Перехід на однорівневу модель часто обумовлений потребою в більшій гнучкості та швидкості прийняття рішень, особливо в умовах швидкозмінюваного ринку. Також  це спрощує управлінську структуру, що є важливим для малих та середніх підприємств.

Які основні виклики можуть зустріти компанії під час переходу на однорівневу модель управління?

Основним викликом є необхідність перебудови внутрішніх процесів, а також можливий спротив з боку співробітників, звиклих до традиційної ієрархічної системи. Також, важливо забезпечити, щоб перехід не погіршив якість контролю та нагляду.

Чи могла б ви назвати приклади компаній в Україні, які успішно перейшли на однорівневу модель?

Безліч компаній, які прагнуть більшої гнучкості в управлінні. Ці компанії обирають однорівневу модель для підвищення оперативності та ефективності своєї роботи.

Наприклад, відома компанія Нібулон дуже професійно підійшла до цього питання і винайняла фахівців щодо проведення корпоративної реформи.

Слід ще звернути увагу на те, що приватному АТ з кількістю до 10 акціонерів дозволено створення одноосібного виконавчого органу.

Які переваги однорівневої моделі у порівнянні з дворівневою?

Основними перевагами є швидкість прийняття рішень, спрощена структура, і більш тісний зв’язокміжкерівництвом та акціонерами. Також ця модель може бути більше фективною для компаній, які знаходяться в процесі реорганізації, глобалізації, аборозширення.

Чи можеця модель бути ефективною для великих корпорацій?

Теоретично так,  для приватних, але корпорації зазвичай віддають перевагу дворівневій моделі через її здатність краще контролювати різні аспекти великомасштабного бізнесу. Однак, залежно від структури та потреб корпорації, однорівнева модель може бути адаптована для підвищення  ефективності управління, особливо в компаніях, які намагаються стати більш гнучкими та інноваційними.

На вашу думку, чи будемо ми спостерігати більше переходів на однорівневу модель у майбутньому?

– Так, з огляду на динаміку глобального бізнес-середовища та потребу в швидкості адаптації до змін, можна очікувати збільшення кількості компаній, що вибирають однорівневу модель управління. Особливо це стосується нових, інноваційних компаній та тих, хто шукає більшу гнучкість у своєму управлінні.

Однорівнева модель управління об’єднує управління та контроль в одному органі. Це забезпечує кращу динаміку порівняно з дворівневою моделлю і дає раді директорів гарні шанси стати ефективним інструментом для бізнесу. З 1 січня 2023 року в українських компаніях можна створити однорівневі ради директорів. Це поширена практика у розвинених економіках і тепер вона доступна українському бізнесу.

Така рада об’єднує в одному органі виконавчих директорів (менеджмент) і невиконавчих директорів, які контролюють менеджмент.

Крісла в раді директорів дозволяють акціонерам відійти від функції chiefeverythingofficer-а, але не втратити зв’язок із компанією.

Ради директорів є альтернативою наглядовим радам, які в Україні не завжди виправдовують покладені на них очікування.

Ведуча Вікторія Штейнберг та Олена Нусінова Д.Е.Н. MBA, DBA, експерт з корпоративного управління

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...