F-16 для України: нове озброєння, проблеми аеродромів і паритет у війні, “Привид Києва” розповів про перевагу

Поділитися:

Про передачу літаків F-16,  які пообіцяли нам передати  Західні союзники України, наскільки літаки  F-16 –примхливі? Та на скільки F-16 –багатофункціональні? Про це розповість Юрій Атанов, військовослужбовець 40 бригади ім. «Привида Києва». 

Пане Юрію, хочу поговорити про передачу літаків F-16, які пообіцяли нам передати  Західні союзники України до кінця поточного року.

Серед перших партнерів, що підтвердили свою готовність – Данія та Нідерланди. Терміни постачань – рішення політичне, яке залежить і від політики, і від дипломатії, і від міжнародного порядку денного. Але політикам у країнах Європейського Союзу не притаманно порушувати свої обіцянки, тому можна бути цілком впевненим, що союзники дотримають слова.

20 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди готуються передати Україні 42 американських винищувача F-16, А Данія поставить ще 19. Але станеться це не раніше наступної весни – після того, як українські пілоти закінчать навчання на F-16.

Юрій: Я б хотів розділити ваше запитання на дві частини. Перша частинам це суто сакральна, в чому вона проявляється, ви перелічили країни які передали нам ці винищувачі наприклад, Данія та Норвегія, що ми знаємо про ці дві країни? Ці дві країни під час Другої світової війні були нетральними, тобто під час глобальних воїн вони тримали нейтралітет і це всім відомий акт і тут ми бачимо що після того як Сполучені Штати Америки  дозволили цю передачу вони опинилися в арєргарді і окремою країною йдуть Нідерланди. З моєї точки зору, чому Нідерланди, тому що ми всі добре пам’ятаємо що країна терорист росія зробила з рейсом MH17, він був збитий, хоча так безумно раз йде судовий процес, але в принципі ми можемо констатувати  що це зробила російська федерація, тому що є відео записи який командир відавав під час збиття і всі ці факти є в суді, і я думаю що рано чи пізно країна терорист буде покарана. Дуже вагомим є те що ці країни опинилися в  арєргарді та передачі зброї і друга частина дуже предметна чи отримаємо ми, чи не отримаємо? Звичайно отримаємо, тому що, політичне рішення вже прийнято і  якщо виражатися фігурально то «лід тронувся» і це дуже важливо, а неважливо я б зараз акцентував не на кількості, тому що ми всі розуміємо, що спочатку приходять маленькі партії, а потім накопичуємо. Ось чому це зайняло таких великий проміжок часу від початку 24 лютого 22 року до сьогоднішнього дня, хоча ми с перших днів просили, але процес тільки зараз розпочався. Чому? Тому що психологічно нашим партнерам це було важко і дійсно рф до сих пір сприймають як сильного міжнародного гравця, але найголовніше розпочати. Але я впевнений що завдяки Україні ми це твердження змінимо.  

  • Розкажіть наскільки літаки F-16 –примхливі?

Юрій: Рф створила багато міфів щодо F-16, і дійсно завдяки ІПСО наше суспільство підхватило ці міфи. Міф перший: F-16 «вони дуже примхливі», «в нас немає аеродромів», «в нас немає інфраструктури», розвіюю цей міф,  по-перше для прийняття F-16 потрібні аеродроми першого класу, так от аеродромів першого класу у нас дуже багато, всі авіаційні аеродроми які знаходяться на території України вони є придатними, по друге є історичні факти в 90х роках вже були F-16 на території України, вони були під час міжнародних навчань, тож ніякої примхливості немає, просто потрібно розрізняти де є ІПСО та нав’язлива думка і створення міфів, а де є правда, а правда заключається в тому що F-16 -це те саме покоління що і МІГ 29, тільки МВГ 29 коли їх розробили у 80х роках то вони так і залишилися без модифікації, а F-16 продовжували модифікувати, о і вся різниця. Але якщо МІГ 29 приземляється і повертається в повітря, то чому і F-16 так само не може це робити. 

  • Розкажіть а літаки F-16 –багатофункціональні?                                                                                                                                   

Юрій: Так це багатофункціональний літак, його багатофункціональність заключається, всі авіаційні ракети які нам передали наші партнери можуть використовуватись Україною, ось наприклад нам передали за останній час, керовані авіаційною бомбою JDAM класу “повітря-земля” отримані від США, авіаційні ракети Storm Shadow, класу «повітря-земля»,  Великобританія і авіаційні крилаті ракете SCALP класу “повітря-земля” Франція, всі ці ракети нами вже використовуються, тобто є такі чудові штурмові літаки як СУ 124 і СУ 125 і вже все що нам передали воно застосовується, але як проблема? Ми можемо сказати а навіщо нам F-16, якщо ми зараз їх можемо використовувати.

Розкажу нашим читачам в чому є ключова проблема, формується авіаційна група зі СУ 124 і СУ 125, у слові штурмовик вже закладена основна   проблема із якою стикаються наші повітряні сили, що цей літак працює суто по землі, тобто він працю з авіаційними снарядами по «повітря-земля»  і для того щоб цей літак штурмовий залишався прикритий потрібно формувати авіаційну групу зі штурмовиків і винищувачів які б його прикривали, тобто СУ 124 або СУ 125 і винищувачі МІГ 29, і це значна авіаційна група з більш ніж 10 літаків.

В чому плюси F-16 саме в тому що вони можуть використовувати всі види типи боєприпасів, це клас «повітря-повітря», «повітря-земля», «керовані авіаційні бомби», «авіаційні бомби» і принципи літаки супроводження їм не потрібні .

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...