Конгрес США намагається домовитися про черговий транш для України

Поділитися:

Їх не встигли використати до кінця фінансового року 30 вересня, тому тепер ці кошти можуть зникнути.

Демократи і республіканці в Конгресі США майже домовилися про продовження на рік терміну, протягом якого американська адміністрація має витратити $5,8 млрд, раніше виділених для військової допомоги Україні.

Про це пише агентство Reuters.

Навесні минулого року Конгрес після кількох місяців затримки схвалив пакет військової допомоги Україні на загальну суму $61 млрд. У нього, зокрема, входить озброєння на суму $7,8 млрд, які Вашингтон має відправити Києву в межах так званої Presidential Drawdown Authority (PDA).

У рамках цієї схеми президент Джо Байден віддає наказ армії постачати ЗСУ озброєння з американських складів, а армія США замовляє замість нього нову зброю в оборонної індустрії.

Як пише Reuters, більша частина цієї суми не була використана – в основному через проблеми в мережі постачань.

У результаті американським чиновникам доводиться просити Конгрес дозволити витрачати ці гроші і після 30 вересня, коли в США закінчується фінансовий рік.

За даними двох джерел Reuters, демократи й республіканці в Конгресі близькі до домовленості про продовження на рік терміну, протягом якого Пентагон може витрачати кошти.

Однак поки що неясно, як до цього питання поставить спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон, який на початку року довгий час відмовлявся ставити на голосування закон про виділення допомоги Україні, зазначає агентство.

Як пише авторитетне видання The Hill, якщо Конгрес відмовиться продовжувати кінцевий термін для витрачання грошей, Пентагон може незабаром оголосити про великий пакет допомоги Києву в розмірі $5,8 млрд і відправляти озброєння кількома партіями протягом наступного року.

Однак такий варіант загрожує юридичними проблемами, оскільки адміністрація може не мати права витрачати озброєння, якого поки що немає в наявності або якого в американської армії немає в надлишку, зазначає The Hill.

Нагадаємо, Reuters повідомило, які об’єкти входять в список цілей, що їх Україна хоче вражати в росії далекобійною зброєю.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи