Політолог Юрій Атанов: За що ми воюємо та чого прагнемо

Поділитися:

Нашому поколінню не довелось вибирати де, і в який час народитися, проте ми вже чітко усвідомили, що саме маємо робити в ці буремні часи, коли йде війна. Війна йде не 7 місяців, не 8 років, а всі три сторіччя. І саме ми можемо зараз з нею покінчити – варіант тут бачу один: імперія має розпастися на сателіти.

Ми багато встигли побачити й зрозуміти. Ми були на Майдані та протестували миром і вогнем, коли натомість наші сусіди зараз йдуть натовпом баранів на вірну смерть за примхи кремлівського маніяка. Ми почали інтегруватися в Євросоюз, замість «тайожного альянсу» і обіцянок дешевих енергоносіїв. Це ми взяли до рук зброю, замість того, щоб здатися, чим поламали всі плани й колективного Заходу і бункерних дідів. Це ми щодня демонструємо приклади самопожертви, відваги, людяності й гніву в цій війні. Ми бачили напіврозвалені будинки та хати, з яких після рашистських ракет, залишилися лише димарі – і ми готові після війни брати в руки лопати та кельму і відбудовувати свою країну. Це ми прагнемо вступити до лав НАТО, замість імпотентної ОДКБ, і робимо для цього певні кроки. Ми увійшли у світову історію і саме про нас зніматимуть фільми, писатимуть книги та підручники.  Це ми в майбутньому будемо господарями на своїй землі, будемо працювати, розвиватися, створювати стабільність на економічний розвиток, бо ми вже знаємо якою ціною це все дається. Переконаний, що зараз все саме в наших руках.

Україна вже стала кандидатом на членство у ЄС. Таким кроком ми дали зрозуміти, що ми разом з Європою, її цінностями – а це поворотний момент. Бо грамотно вистроєні європейські процеси, які працюють не одне десятиріччя і є універсальними, зможуть допомогти Україні побороти корупцію, привести до ладу судову систему, допомогти економіці, котра надзвичайно постраждала від війни. Щоб там не говорили росіяни про «загниваючий захід», проте Європа – це перед усім високі стандарти життя. Не дарма, російські олігархи й можновладці намагаються прилаштувати своїх дітей саме там, а не в Тиві чи Калмикії. Квартира у Франції в доньки Путіна, квартира та бізнес у Лондоні в доньки Лаврова, про віллу на озері Комо пропагандиста Соловйова не писав тільки ледачий, трішки не пощастило в США сину Мєдвєдєва.

Європейський Союз є найбільш успішним інтеграційним об’єднанням у світі, до складу якого входять 27 країн, з населенням близько 450 мільйонів людей.

Загальна вартість усіх вироблених товарів і послуг (валовий внутрішній продукт ВВП) становить більше ніж 14,5 трильйона євро, ВВП на душу населення понад 32 тисяч євро. На ЄС припадає близько 15% світової торгівлі товарами. Головним економічним двигуном ЄС є єдиний ринок, який забезпечує вільне переміщення товарів, послуг, капіталу та людей в рамках ЄС. 340 мільйонів громадян ЄС користуються євро, що забезпечує стабільність грошової одиниці.

Тож сьогодні Євросоюз – це високі стандарти в екології, у рівні життя, у виробництві продукції та в інших сферах.

Разом з тим, Україна подала заявку на вступ в НАТО за прискореною процедурою. Адже маючи під боком сусіда-гопника та людей з імперськими амбіціями – наша держава змушена буде себе захищати, навіть опісля нашої Перемоги. Бо у безпеці ми вже не будемо почуватися ніколи. Україна потребує і потребуватиме у майбутньому потужної армії, нового озброєння, технологій, методів управління та досвіду. І найкращий варіант тут – бути членом Альянсу. Тож зараз ми точно знаємо за що і заради чого воюємо. І я впевнений, що своїх цілей ми досягнемо. Курс обраний правильний, головне зараз підтримати його та відстояти свій вибір.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...
21 Березня 2024 року - 13:14
Куба - екзотичний острів, який у багатьох асоціюється з Че...