Олена Нусінова, про основні завдання корпоративого управління під час воєнного стану

Поділитися:

Як діяти і керувати в умовах кризи, про стан і діяльність корпоративного управління та про перспективи подальшого розвитку корпоративного управління після кризи. Про це розповість Олена Нусінова, Д.Е.Н. MBA, DBA, експерт з корпоративного управління.


– Олено, ми зараз опинилися в економічній кризі, як діяти зараз?
-Так зараз тяжкі часи, інфляція, безробіття, окуповані території та і взагалі воєнний стан, вимушує нас що основним завданням корпоративного управління є не вибір наглядових рад з доданням незалежних членів, а повернутися до справжнього управління.
Розуміючи в якому стані опинилась країна треба розглядати корпоративне управління з точки зору кризової ситуації в якої ми знаходимося зараз.
Я особисто вважаю, що спочатку 1991 року ми мали достатньо різні ступені кризи, але зараз це сама тяжка, і тому порівнюючи з тим що було це зустріч G7, як казали минулого року що нам не вистачає якості корпоративного управління, а на зустрічі цього року, що нам не вистачає миру, не можливо порівнювати ці ситуації в яких ми опинилися. Тому зараз основне завдання корпоративного управління дати підприємствам працювати заради Перемоги та за ради Миру, заради збереження власного бізнесу. Отже, я вважаю за доцільним прийняти посаду кризис-менеджера на підприємство, це може бути в наглядовій раді, це може бути в виконавчому органі. Кризис-менеджер, це та людина, яка знижує фінансові ризики підприємства, попереджає щодо можливих втрат і вміє утримати компанію на плаву, якщо ситуація все ж таки вийшла з-під контролю. Регламенти повинні бути переглянуті, рішення повинні укладатися тут і зараз, це людина котра працює 24\7, володіє досконально процесом виробництва і допомагає всіма своїми діями вижити підприємству і приймати нестандартні рішення.
Хто це має бути? Тут залежить від кожного підприємства, від обсягів підприємства, від зрілості менеджменту і звичайно від власника. Тобто процеси звісно мають бути підтримані, але й скорочення видатків і економія має бути достатньою для того, щоб виробничий процес не спинявся.
– Наразі спостерігається значне скорочення людей, це вимушені кроки?
– Коли ми говоримо про скорочення видатків, перше що спадає на увагу, це скорочення штату на підприємстві. Так ось, дуже важливо, щоб це скорочення відбувалося максимально комфортно для підприємства.
По-перше, в нас основна мета скорочення видатків, по-друге, це збереження вирішальних кадрів, це той менеджмент який вирішує багато питань і без яких неможливий операційний процес. На мою особисту думку потрібна бути додана така посада, чи за сумісництвом як амбасадор захисту трудового колективу і не тільки захисту трудового колективу, а ще й інтересів підприємства які в нього виникають поряд з цим трудовим колективом. HR (эйчар) ланка займається своєю основною справою це скоротити видатки та скоротити штат, але треба дуже об’єктивно подивитися на всі посади які є на підприємстві, виділити ключові без яких можливо на підприємстві, яких можна скоротити, а с ким можливо домовитись на скорочений або не повний день, тому я вважаю що посада амбасадора трудового колективу яка є безпосередньо виконавчим органом та эйчар ланка вони роблять синергію, для того, щоб зберегти бюджет, зберегти кошти, зробити скорочення, і зберегти підприємство в цілому, для того, щоб воно мого не тільки вижити, а й могло працювати в майбутньому.
– Отже, все зараз треба мислити перспективно і корпоративне управління вибудовувати стратегічно, вірно?
– Підприємства мають вибудовувати не тільки стратегію на сьогодні, а стратегію на майбутнє, про те що буде після Перемоги, про відшкодування витрат завданих країною агресором, про плани на майбутнє, про реолокацію та поверненню в ті міста де були підприємства, про стратегічні рішення які будуть ухвалені у майбутньому про покращення інвестиційного клімату і звісно залучення додаткових інвестицій. Безперечно держава повинна ухвалити низьку законів, які будуть якісним підґрунтям для розвитку у майбутньому.
А також я дуже була приємно вражена, що наш Парламент нещодавно ухвалив закон про акціонерні товариства в новій редакції й про це я розкажу наступного разу.

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...