Економічні проблеми Китаю множаться — і Сі Цзіньпін не має легкого вирішення – Bloomberg

Поділитися:

2023 рік мав стати роком, коли економіка Китаю, звільнена від найсуворіших у світі заходів контролю Covid-19, повернулася, щоб сприяти глобальному зростанню.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Натомість у середині 2023 року вона зіткнеться з комплексом проблем: низькі споживчі витрати, охоплений кризою ринок нерухомості, падіння експорту, рекордне безробіття серед молоді та високий борг місцевого самоврядування. Вплив цих навантажень починає поширюватися по всьому світу, впливаючи на все – від цін на сировинні товари до фондових ринків. Ризик підвищення ФРС відсоткової ставки спровокував рецесію тапідвищив перспективу одночасного спаду в двох економічних центрах світу.

Що ще гірше, уряд президента Сі Цзіньпіна не має великих можливостей виправити ситуацію. Типова методика використання великомасштабних стимулів для стимулювання попиту в Пекіні призвела до величезного надлишку пропозиції у сфері нерухомості та промисловості та стрімкого зростання рівня боргу серед місцевих органів влади. Це викликало дискусію про те, чи Китай прямує до нездужання в японському стилі після 30 років безпрецедентного економічного зростання.

Ситуацію посилює більш наполегливий підхід Сі Цзіньпіна до відносин із США, який підживлює американські зусилля відрізати Китай від поставок передових напівпровідників та інших технологій, які мають стимулювати економічне зростання в майбутньому.

Загалом ця динаміка загрожує не тільки призвести до невтішного зростання цього року, але й перешкодити імпульсу китайської економіки, щоб перевершити економіку США.

Базовий ефект

Економіка Китаю вартістю 18 трильйонів доларів переживає проблеми в різних секторах. Дані, опубліковані в п’ятницю, показали, що економіка втратила силу в червні, оскільки виробнича діяльність знову скоротилася, а інші сектори не змогли набрати імпульс.

У заборгованій південно-західній провінції Гуйчжоу офіційні особи шукають допомоги від Пекіна. У виробничому центрі в прибережній провінції Чжецзян малий бізнес каже, що продажі суттєво впали порівняно з рівнем 2021 року. У місті Ханчжоу, де знаходиться гігант електронної комерції Alibaba Group Holding Ltd., регулятивні заходи уряду щодо технологічного сектора та десятки тисяч звільнень зараз впливають на ринок нерухомості.

Офіційна ціль Китаю щодо зростання приблизно на 5%, яка вважалася неамбітною, коли вона була оголошена в березні, тепер виглядає більш реалістичною. У червні Goldman Sachs Group Inc. знизив свій прогноз щодо зростання Китаю цього року до 5,4% з 6%.

На перший погляд, у світовій економіці, яка очікується зростання на мізерні 2,8%, це не виглядає надто погано. Однак реальність полягає в тому, що в Китаї все ще діють правила Covid у 2022 році. Якщо врахувати базовий ефект, зростання у 2023 році буде виглядати ближче до 3% — менше половини середнього показника до пандемії, повідомляє Bloomberg Economics. Якщо уряд продовжить сидіти склавши руки, ситуація може погіршитися.

Органи місцевого самоврядування самі відчувають фінансовий тиск. Вони звикли покладатися на продаж землі забудовникам, щоб поповнити свою скарбницю, але це джерело доходу висихає через падіння житлового будівництва.

Оскільки центральний банк зараз починає знижувати ставки, а міста по всій країні знижують вимоги до початкового внеску та скасовують обмеження на купівлю кількох об’єктів нерухомості, тьмяний стан ринку нерухомості може поступово змінитися. Але величезна надлишок пропозиції означає, що потрібен деякий час, щоб будь-які стимули щодо нерухомості перейшли до фактичного будівництва житла, якщо це взагалі відбудеться.

За словами кількох агентів з нерухомості, у Ханчжоу ціни на житло в деяких районах впали майже на 30% порівняно з піком наприкінці 2021 року. Спад є різкою зміною для заможного міста, яке приймало саміт Групи 20 у 2016 році. Тоді Сі сказав, що це продемонструвало «чого було досягнуто в великому курсі реформ і відкритості, який розпочав Китай».

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...