Олена Нусінова, «Наглядова Рада під час війни»

Поділитися:

Що не має робити Наглядова Рада під час війни? Які зміни відбуваються в діяльності наглядових рад з початком війни та які рекомендації що до стратегії дій наглядових рад?

Сьогодні поговоримо з Оленою Нусіновою, Д.Е.Н. MBA, DBA, експерт з корпоративного управління.

– Пані Олено, продовжуємо важливі теми про корпоративне управління, хочу дізнатися про наглядові ради під час війни, які зміни відбуваються в діяльності?

– Я вважаю що наглядові ради повинні переформуватися. Насправді якщо це дійсно ефективна наглядова рада, а не «форма заради форми», то це може стати найбільш ефективним механізмом для власника та для того, щоб ефективно вибудовувати процеси в період військового часу. Ми вже всі пристосувалися для того, щоб працювати в тих умовах в яких ми опинилися і для того, щоб наглядові ради виконували власне свої функції, оперативно приймали рішення, не були тільки елементами для того що вимагає законодавство, активно включались до діяльності підприємства, але тут мало мати антикризові уміння, безперечно дуже важливо соціальна позиція яку займають члени наглядових рад. Тобто ті які працюють видалено, в нас ще в державних підприємствах є так звані «батальйони Монако» і інше..
А такого взагалі не повинно бути, а повинен бути злагоджений інструмент, який має запропонувати нову стратегію, можливо не таку довгу яка була до військового часу, «саме тут» і «саме зараз» що треба робити та що треба робити потім і звісно паралельно з цим будувати стратегію на майбутнє довгостроково, давати рекомендації.
Особливо в умовах кризи, де держава починає глибше керувати своїми підприємствами. Усі власники діють по-різному: хтось взагалі може скасувати раду як орган, а хтось навпаки суттєво збільшує навантаження на наглядову раду, тому що потребує більшої експертизи та компетенції членів наглядової ради для ефективного управління компанією.

– А можете більш детально розказати, які повинні бути рекомендації що до діяльності наглядових рад?

– Це повинні бути рекомендації не ті які були до військового часу тільки стратегічного характеру. Взагалі наглядова рада виконувала стратегічну функцію до військового часу, зараз на мою особисту думку це треба перебудувати, тому що треба підключатися в середину процесів, давати чіткі рекомендації відповідно відповідальним департаментам та підрозділам що треба робити. Треба розробити декілька сценаріїв можливого розвитку бізнесу, починаючи з розвитку так і до згортання чи замороження на певний час, тобто провести інструктаж в середині компанії, надати чіткі методичні рекомендації, не тільки щодо верхньорівневих цілей, а і тому, що практично мають працювати підрозділи цих підприємств.

– Олено, що не має робити наглядова рада під час війни?

– На мою особисту думку існування наглядових рад як це було раніше, а особливо для державних підприємств заради самих наглядових рад повинно взагалі зникнути як клас. Не потрібно затягувати засідання, скликання засідання, формування рішень, формування фінальних рішень після прийняття рішень, неякісна побудова комунікації с операційним менеджментом, відсутність комунікації з акціонером, все це повинно відійти на другий план. Наглядова рада якщо вона дійсно займається своєю справою і є той ланцюжок який допоможе найефективніше побороти кризу, вижити чи навіть розвити підприємство.
Також найголовніше це команда, наглядова рада як і вся команда має працювати злагоджено, наприклад: якщо ми порівняємо нашу роботу наглядової ради з колективною греблею, то всі разом повинні гребти в одному такті, тому якщо це робиш синхронно тоді все вийде, а якщо сам по собі, то якось йде воно не за течією і проти вітру. Тому злагоджена робота, чіткі цілі та комунікація з операційним менеджментом допоможуть подолати певні проблеми які звісно існують на підприємствах і компаніях в цілому. Ну і треба брати до уваги ті умови в яких ми опинилися зараз і розробити такий механізм, як в таких умовах здійснювати не тільки операційну діяльність, а і реєстраційні дії які пов’язані з відчуженням, придбанням активів і тощо.
Основний фокус діяльності рад на сьогодні – це люди, безпека, гроші, ліквідність та мультиваріантність стратегій.

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...