Нові підручники з історії: як у незламному Харкові готували навчальні видання для 11 класів

Поділитися:

Триває вчительський вибір нових підручників.  Нещодавно завершився конкурсний вибір  підручників НУШ для 7 го класу та більшості оновлених підручників для 11 класу.   Найближчим часом  Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО) планує провести конкурсний відбір підручників з Історії України та Всесвітньої Історії.  На цьому етапі педагоги обиратимуть за якими підручниками вже наступного навчального року навчатимуться школярі.

Процедура підготовки видань до друку наступна. Міністерство освіти  своїм наказом об,являє умови та терміни конкурсу, видавці подають на розгляд  предметних експертних комісій рукописи підручників, після отримання грифа МОН проєкти підручників приймають участь у конкурсному відбору вчителів. Саме вчителі мають вибирати ті підручники, за якими вони хотіли б навчати школярів. Важлива також роль експертів у підвищенні якості кінцевих текстів підручників. Саме тому видавництво “Ранок” направляє рукописи підручники не тільки на експертизу в офіційну установу ІМЗО, а і незалежним експертам. Іноді зауваження експертів можуть бути навіть суперечливими та не співпадати з думкою авторів, тоді видавництво вимушено пояснювати свою точку зору або змінювати акценти в тексті.

Свою третю ітерацію доопрацювання після зауважень експертів пройшли й рукописи підручників «Історія України» та «Всесвітня історія» для 11 класів від видавництва «Ранок», над якими працювала величезна команда фахівців. Як зауважують у видавництві, підручники покращували відповідно до коментарів експертів-науковців і педагогів-практиків, які вже мали нагоду попрацювати з пілотними версіями видань. Створення підручників потребувало титанічних зусиль великої команди професіоналів із різних міст України, зокрема з Харкова, де співробітникам видавництва доводилося працювати під постійними обстрілами, за відсутності світла та зв’язку.

Як видавництво готувало нові підручники?

«Останні два тижні були особливо важкими. Редактори, коректори, верстальники, усвідомлюючи необхідність цих книжок, робили свою роботу, ловлячи кожну хвилину, коли є електропостачання, зв’язок, працювали в основному вночі. Це, мабуть, один з найскладніших та надважливих проєктів видавництва», — зазначає генеральний директор «Ранку» Віктор Круглов.

Як стверджують у видавництві, робота над покращенням підручників проходила в надскладних умовах. Велика частина команди залишається в Харкові, місті, яке впродовж останнього місяця російські війська обстрілюють майже щоденно. Аби вчасно завершити роботу над підручниками та покращити їх відповідно до критичних зауважень експертів після попередньої оцінки, працівникам навчального підрозділу видавництва часто доводилося працювати у бомбосховищах та уночі, коли включалося світло.

Історія — наша зброя

Попри всі виклики команда видавництва продовжувала роботу над доопрацюванням рукописів обох підручників з історії, адже усвідомлювала, наскільки важливими є ці видання.

Директор видавництва «Ранок» каже: «Відомо, що однією  зі складових перемоги у війні є перемога на інформаційному «фронті». Той, хто може якісно і переконливо донести правду про історичне минуле та сучасні події, домагається успіху. Теперішня війна з росією є війною за історію і наше майбутнє».

Нині ми на власному досвіді можемо переконатися в тому, наскільки важливо знати своє минуле та відстоювати історичну правду, так само, як і розумітися на подіях і процесах, що відбуваються сьогодні. Усе це як ніколи актуально і для школярів випускних класів, які стоять за крок до дорослого життя. Тож аби вивчення історії в школі не перетворилося на нецікаве запам’ятовування самих лише дат і фактів, на уроці доцільно поєднувати різні види роботи: навчальні дискусії, опрацювання історичних джерел і карт, підготовку проєктів, використання додаткових інтерактивних матеріалів. Хорошим помічником для вчителя в цьому може стати якісний підручник.

Працюючи над своїми виданнями, видавництво «Ранок» врахувало всі потреби українських педагогів та сучасних учнів. Нові підручники з історії України та Всесвітньої історії для 11 класів, що вийдуть друком у видавництві, розробили вже відомі багатьом вчителям автори-науковці, вчителі-методисти вищої категорії з двадцятирічним досвідом у підручникотворенні Олександр Гісем та Олександр Мартинюк. До створення підручника «Історія України» також долучився й Акім Галімов, відомий журналіст, автор проєкту «Реальна історія» та спеціалістка з методики викладання історії, науковець, вчителька Ольга Сирцова. Завдяки поєднанню їх досвіду оновлене видання міститиме доступний виклад сучасної історії України, зокрема й про російсько-українську війну.

Інші переваги оновлених видань

Нові підручники «Історія України» та «Всесвітня історія» для одинадцятих класів розроблені відповідно до програми Нової української школи. Тож вони націлені на підтримку вчителів й учнів у навчальному процесі, зацікавлення українських школярів вивченням історії. Навчальний матеріал написаний у доступній формі, без сухого викладу інформації. Його доповнюють завдання для розвитку різних компетенцій учнів: питання для дискусій та обговорень у парах чи групах, вправи для самоперевірки, завдання на роботу із першоджерелами, картами, словником, хронологією тощо. Крім того, ці підручники містять розробки до практичних занять, тестові завдання та інші інтерактивні матеріали, які можна знайти за QR-кодами на сторінках видання.

Оновлені версії «Історії України» та «Всесвітньої історії» для 11 класів, доопрацьовані після зауваг експертів чекають на  презентацію для педагогічних колективів. Директор видавництва Віктор Круглов висловив подяку експертам за допомогу в покращенні видань: «Команда “Ранок” вдячна фокус-групам, які оцінювали наші підручники, педагогам-практикам, що працювали з пілотними проєктами, та експертам комісії з історії Івану Безені, Богдану Пасці, Сергій Сегеді, Карену Нікіфорову, Роману Лехнюку, Оксані Черевко, Наталі Ястребовій за критичні зауваження та рекомендації щодо покращення нашого продукту».

Проєкти підручників вже отримали  схвальні відгуки від фокус-груп вчителів. Тож у видавництві сподіваються, що нові книжки стануть корисними помічниками для багатьох педагогів і допоможуть їм навчати нове покоління громадян України.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...