Андрій Турій: Чи треба сплачувати ПДВ при обміні криптовалют?

Поділитися:

Податківці вважають, що операції з віртуальною валютою повинні оподатковуватися податком на додану вартість, проте юристи стверджують, що це не так.

Україна, у 1997 році прийняла Закон України Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. За цим Законом, України визнала обов’язковою юрисдикцію Європейського суду з прав людини в усіх питаннях, що стосуються тлумачення і застосування Конвенції. В конституції України, міжнародні договори, є частиною національного законодавства країни, тобто, Конвенція про захист прав людини і основоположні свободи є частиною законодавства України.
22 жовтня 2015 року, Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі Skatteverketv. Hedqvist, яким визначив, що операції з біткойнами та іншими віртуальними крипто валютами на території ЄС не повинні оподатковуватися податком на додану вартість.
Тож операції з обміну крипто валют не підлягають під ПДВ.

Суд стверджує, що віртуальна валюта може бути визначена як тип нерегульованих цифрових грошей, які випускаються і контролюються її розробниками і приймаються членами конкретного віртуального співтовариства.
Український суд в свою чергу зазначає, що відповідно до рішення Европейського суду з прав людини, операції з обміну традиційних валют на біткойни повинні бути вільні від податку на додану вартість.
Такий висновок суду міститься у справі від 13 жовтня 2016 року №820/5120/16 Єдиний державний реєстр судових рішень (court.gov.ua). Тож, як бачимо, прецеденти були.

Автор: Андрій Турій

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....