ЄС погодився розпочати переговори з Боснією щодо розширення, – Bloomberg

Поділитися:

Лідери Європейського Союзу погодилися розпочати переговори про членство з Боснією та Герцеговиною, оскільки блок прагне підтягнути розділену країну Західних Балкан ближче до своєї орбіти, щоб протистояти зростаючому російському впливу.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Цей крок є перемогою для нації, яка все ще роздроблена після балканських воєн 1990-х років, які послідували за розпадом Югославії. Це остання ознака того, що ЄС намагається відновити процес розширення, який зупинився, оскільки він стикається з розв’язуванням Москвою війни в Україні та зазіханням Китаю.

«Було непросто досягти консенсусу», — сказав прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович журналістам на саміті в Брюсселі ввечері в четвер. «Але це рішення має вирішальне значення для існування Боснії та її територіальної цілісності».

Боснія складається з двох антагоністичних одиниць: Республіки Сербської, де домінують серби, та мусульмансько-хорватської федерації, пов’язаних слабким центральним урядом у Сараєво. Сербський лідер Мілорад Додік, який вважає президента Росії Володимира Путіна своїм союзником, давно погрожував відокремитися від решти країни та виступав проти членства в Організації Північноатлантичного договору.

Нагадаємо, європейські посли не змогли в середу ухвалити рішення про продовження заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....