У Німеччині виступили за надання Україні далекобійних ракет Taurus – ЗМІ

Поділитися:

Прем’єр-міністр Баварії, голова Християнсько-соціального союзу (ХСС) Маркус Зедер закликав уряд Німеччини надати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus. За його словами, таке озброєння може допомогти українцям “відбиватися від постійних атак безпілотників і ракет”.

Відповідну заяву Зедер зробив під час засідання депутатів партії у Верхній Баварії, передають німцецькі ЗМІ. Зокрема, він зазначив, що передачаTaurus стала б “єдиним серйозним шансом для України віднайти свою мужність і не дати росіянам перемогти”.

За його словами, Німеччина та Європейський Союз зіткнулися б зі “справжньою проблемою безпеки”, якби РФ виграла війну, а США продовжували б ухилятися від участі в міжнародних кризах у майбутньому.

Тож на цьому фоні Зедер знову закликав парламентарів до посилення Бундесвера.

Своєю чергою колишній президент Німеччини Йоахім Гаук гостро розкритикував обережну позицію уряду ФРН щодо поставок Україні Taurus.

“В умовах виснажливої позиційної війни і огидних авіаударів по українському цивільному населенню я з тривогою дивлюся на те, що ми робимо, і запитую, чи достатня наша підтримка”, – сказав він в інтерв’ю газеті Bild am Sonntag, опублікованому 7 січня.

Він зазначив, що не може зрозуміти вагання німецького уряду:

“Я не розуміюся на військовій справі, але я розмовляв із людьми, які володіють необхідними військовими знаннями. І після цих розмов більше не можу зрозуміти, чому ми вагаємося з постачанням цієї зброї та інших боєприпасів”.

Ґаук додав, що не існує міжнародної правової заборони на надання збройної допомоги жертві агресії.

“Ось чому нам дозволено це робити. І ми повинні це зробити – використовуючи все, що є в нашому розпорядженні. Без жодних “якщо” і “але”. Тому що перемога Росії поставить під загрозу в середньостроковій перспективі також безпеку інших європейських держав”, – сказав він.

Експрезидент Німеччини піддав критиці канцлера Олафа Шольца, який, за його словами, “повинен постійно запитувати себе, чи не відстає він від своєї сформульованої вимоги зробити все, щоб Росія не прийшла до переможного (для неї. – Ред.) миру”.

“Виникає подив, коли нерішучість уряду веде не тільки до зниження шансів України, а й до посилення загрози для вільного світу”, – сказав Ґаук.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів пришвидшити створення правової бази для використання 300 млрд доларів заморожених російських активів на підтримку України.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...