США та ЄС близькі до угоди щодо допомоги Україні на 50 мільярдів доларів із використанням російських активів, – Bloomberg

Поділитися:

США повідомили Європейському Союзу, що внесуть 20 мільярдів доларів у масштабний пакет допомоги Україні під керівництвом Великої семи, якщо блок, як планувалося, змінить режим санкцій проти Росії, щоб зробити його більш передбачуваним.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Навіть якщо ЄС не внесе зміни до своїх санкцій — що продовжить час до того, як заходи надійдуть на перегляд державами-членами — США все одно внесуть внесок у запланований пакет у 50 мільярдів доларів, але з меншою сумою, згідно з даними. люди, знайомі з дискусіями в ЄС.

G-7 у червні в принципі погодилася надати Україні безповоротну позику, яка буде погашена за рахунок прибутку, отриманого приблизно від 280 мільярдів доларів США в заморожених активах російського центрального банку, більшість з яких зберігається в Європі.

Офіційний представник США заявив, що Вашингтон повністю має намір взяти участь у зобов’язанні Україні виділити 50 мільярдів доларів і що масштаб його внеску залежатиме від того, які запевнення ЄС зможе надати, що російські активи залишаться знерухомленими.

Сполучені Штати та ЄС спочатку погодилися внести аналогічні суми у розмірі близько 20 мільярдів доларів кожен, поки Вашингтон не зажадав від Європи більш тривалого режиму санкцій, щоб гарантувати, що надприбутки залишаться доступними, оскільки він потребує одностайного відновлення кожні шість місяців.

ЄС перебуває в процесі коригування своїх санкцій щодо знерухомлених активів, тому їх потрібно продовжувати лише кожні 36 місяців відповідно до вимог США. Блок також запропонував внести до 35 мільярдів євро (39 мільярдів доларів) зі свого спільного бюджету, якщо США не приєднаються до позики.

Остання пропозиція ЄС збільшити свою частку була відкинута членами блоку G-7 — Німеччиною, Францією та Італією — під час зустрічі представників ЄС у Брюсселі в середу, повідомили люди, які говорили на умовах анонімності.

Нагадаємо, Британський прем’єр-міністр Кір Стармер заявив, що його переговори з президентом США Джо Байденом мали стратегічний, а не тактичний характер, і на них не йшлося “про якесь конкретне рішення”.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності
25 Вересня 2024 року - 11:00
«Аптека 9-1-1» та Київський медичний університет напередодні Дня фармацевтичного працівника...
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...