Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна

Поділитися:

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженого при президенті Росії з прав дитини Марії Олексіївни Львової-Бєлової.

Про це йдеться у заяві МКС.

У своїй заяві МКС заявив, що існують “розумні підстави” вважати, що російський лідер “несе кримінальну відповідальність” за “військовий злочин незаконної депортації населення (дітей) та незаконне переміщення населення (дітей) з окупованих районів України до Російської Федерації” на окупованій території України.

У ній також ідеться про те, що існують “обґрунтовані підстави” вважати, що уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Білова “несе індивідуальну кримінальну відповідальність” за “воєнний злочин незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих районів України в Російську Федерацію”.

У заяві суду вказується, що злочини, імовірно, були вчинені на окупованій території України принаймні з 24 лютого 2022 року.

– Є достатні підстави вважати, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини, за вчинення цих діянь безпосередньо, спільно з іншими та/або через інших осіб, і за те, що він не здійснював належного контролю за цивільними і військовими підлеглими, які скоїли ці діяння або допустили їхнє скоєння та які перебували під його ефективною владою та контролем, згідно з вищою відповідальністю, – ідеться в повідомленні.

Своєю чергою, Марія Львова-Білова, імовірно, несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення (дітей) і незаконного передання населення (дітей) з окупованих районів України в Російську Федерацію, заявили в МКС.

– Палата вирішила, що ордери є секретними для захисту жертв і свідків, а також для забезпечення безпеки розслідування. Проте, з огляду на те, що поведінка, про яку йдеться в даній ситуації, імовірно триває, і що інформування громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому скоєнню злочинів, Палата вирішила, що в інтересах правосуддя слід уповноважити Секретаріат публічно оприлюднити існування ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видано ордери, і способи відповідальності, встановлені Палатою, – ідеться на сайті суду.

Вищезазначені ордери на арешт були видані відповідно до заяв, поданих Обвинуваченням 22 лютого 2023 року.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...
21 Березня 2024 року - 13:14
Куба - екзотичний острів, який у багатьох асоціюється з Че...