Чи вплине підрив Каховської ГЕС на контрнаступ: відповідь FT

Поділитися:

Руйнування Каховської ГЕС, що спричинило повінь на півдні, може обмежити контрнаступальні можливості української армії.

Про це пише Financial Times з посиланням на військових чиновників та аналітиків.

На їхню думку, руйнування дамби гідроелектростанції більш вигідно росії, оскільки зводить нанівець плани України щодо наступу на півдні та підвищує ймовірність наступу на сході, де зосереджені значні російські сили.

Раніше очікувалося, що Україна розпочнеться контрнаступ на півдні, щоб спробувати перерізати сухопутний коридор до Криму, який має вирішальне значення для російської військової логістики та постачання. Якби українські війська дійшли до Мелітополя або до самого Азовського моря, це завдало б величезного удару по рф на півдні.

«Весь травень вони намагалися зупинити атаку новими ракетними ударами. Не вдалося, тому вирішили підірвати станцію», – зазначив Павло Лузін, запрошений науковий співробітник Флетчерської школи права та дипломатії Університету Тафтса.

Однак, за його словами, у довгостроковій перспективі російські позиції можуть постраждати сильніше за українські: «Вода піде за кілька днів, але затоплені російські позиції на лівому березі».

Видання зазначає, що прорив греблі стався у той момент, коли українські війська активізували атаки та з’явилися ознаки початку довгоочікуваного контрнаступу.

«Росії вигідно, щоб лінія фронту була меншою, бо їй легше зосередити сили, щоб запобігти прориву. Тому якщо українська операція в Херсоні зараз малоймовірна, вони можуть перекинути більше сил на схід», – вважає старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики Роб Лі.

Український військовий чиновник на умовах анонімності сказав виданню, що збитки, завдані повінню, зараз оцінюються, і план контрнаступу буде після цього скоригований.

«Якщо у нас і були якісь плани на десантну операцію, то ми точно не робитимемо цього найближчим часом. Відразу після [повені] земля, по суті, буде болотом», – сказав він.

Колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк сказав, що київські генерали, ймовірно, мають «альтернативні плани» щодо контрнаступу.

Повінь, як зазначив, західний чиновник, зашкодить значній цивільній інфраструктурі, яку важко відновити у розпал війни.

Але російські сили також постраждають. «Руйнування дамби затопить першу російську лінію оборони на схід від Дніпра в Херсон», – сказав військовий аналітик Майкл Кофман.

Нагадаємо, керівник Херсонської ОДА закликав зберігати спокій, але повідомив про зростання рівня води в регіоні.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...
15 Квітня 2024 року - 23:08
Понад чотири місяці студенти проходять навчання в соціальній акторській школі...
12 Квітня 2024 року - 13:41
Hillel IT School підписують у “Вчасно” навіть інструктажі з питань...
11 Квітня 2024 року - 12:05
Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію