Як самостійно можна розрахувати розмір майбутньої пенсії

Поділитися:

Багатьох українців цікавить розмір їхньої майбутньої пенсії. У Пенсійному фонді повідомили, як розрахувати розмір виплати від держави, яку можна буде отримати після досягнення певного віку.

На порталі ПФУ є спеціальний калькулятор, за допомогою якого можна зробити попередній розрахунок майбутньої пенсії. Для цього потрібно внести дані про навчання та службу в армії та відсканувати трудову книжку.

Начальник відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України у Києві Людмила Гребенникова повідомила, що є законодавчі норми, згідно з якими розмір пенсії кожного громадянина розраховується індивідуально. Він залежатиме від заробітку у трудовий період та страхового стажу.

Наразі мінімальна пенсія в Україні – 2093 грн. Мінімальна виплата для непрацюючих пенсіонерів складає 2520 грн. Українці одержують максимальну пенсію у розмірі 20 930 грн.

“При призначенні пенсії застосовується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують рокові звернення за призначенням пенсії (у 2023 році – 12 236,71 гривні)”, – зазначила Гребенникова.

Як дізнатися розмір майбутньої пенсії

Чиновниця уточнила, що українці можуть скористатися спеціальним калькулятором на сайті ПФУ. Їм потрібно відсканувати свою трудову книжку, внести інформацію про проходження військової служби та навчання, бо відомство має дані про зарплату лише з липня 2000 року.

Зазначено, що цей розрахунок є орієнтовним, а остаточний зроблять після подання заяви до органів ПФУ. За словами експерта, головним документом, що підтверджує стаж роботи до впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування, є трудова книжка. Тому наявність документа має ключове значення.

Нагадаємо, в Україні за рік найбільші надбавки до пенсій отримали судді. Вони отримали прибавку у розмірі 5,3 тисячі гривень, а їхня середня виплата склала 97,7 тис. грн.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...