Як отримати пенсії громадянам, які знаходяться на окупованій та щойно звільненій території України

Поділитися:

Пенсіонери, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях та отримували виплати через відділення Укрпошти наразі не можуть забрати виплати.

Українські пенсії в окупації

Юрист пояснив, що за українцями, які опинились на тимчасово окупованих територіях внаслідок збройної агресії Росії, зберігається право на нарахування та отримання пенсій, які передбачені законодавством.

Станом на сьогодні, починаючи з дня повномасштабного вторгнення, держава продовжує нараховувати пенсії у повному обсязі за кожен місяць. Ті пенсіонери, які отримували пенсії на банківську карту і далі її продовжують отримувати, однак через відсутність банківських відділень та відділень Укрпошти українці не можуть отримати готівку. Пенсіонерам, які мешкають на тимчасово окупованих територіях і не можуть отримувати пенсію особисто, за необхідності можуть перевести виплати на банківську картку.

Кабмін врегулював виплату пенсій та соціальної допомоги особам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, шляхом прийняття постанови № 457, якою передбачено, що для осіб, які проживають у населених пунктах, що перебувають у тимчасовій окупації, оточенні, нарахування та виплата всіх належних виплат (пенсій, соціальних допомог, пільг та субсидій тощо) продовжується у повному обсязі з урахуванням кількох особливостей.

Тож у разі неможливості доставки Укрпоштою пенсій, грошової допомоги, невиплачені суми включаються до виплати у наступних виплатних періодах.

Тобто людина зможе отримати пенсію за той період, коли не могла її отримати та знаходилася на тимчасово окупованих територіях,
– пояснює юрист.

Як переказати пенсію на картку за допомогою ПФУ

Боярчуков нагадує, що українці можуть спробувати переказати пенсію на карту за допомогою Порталу електронних послуг ПФУ. Для цього потрібно:

  • зайти на портал електронних послуг ПФУ та авторизуватися;
  • знайти та вибрати пункт “Про пенсійне забезпечення”;
  • обрати розділ “Внесення змін до пенсійної справи”, – Заява про зміну способу виплати пенсії;
  • заповнити всю необхідну інформацію (підказки будуть на екрані);
  • завантажити відскановані документи – паспорт, ідентифікаційний код, заяву з реквізитами з банку;
  • заявку необхідно підписати власним електронним підписом (ЕЦП можна зробити за допомогою онлайн банкінгу).

У банківської картки закінчився термін дії

Також виникають проблематичні питання, коли закінчується строк дії банківської карти на яку здійснювались пенсійні надходження. У цьому випадку людина може спробувати відкрити віртуальну банківську карту та перевести пенсійні виплати на таку карту у спосіб, що наведений вище.

Якщо такої можливості немає, пенсійні виплати у будь-якому випадку будуть надходити та зберігатися до дня, коли людина зможе відновити банківську карту та надати реквізити рахунку для надходження пенсійних виплат.

Які зараз пенсії в Україні

У 2023 році 10,5 мільйона осіб проіндексують пенсії: хтось вже отримав більші виплати, а комусь треба зачекати до 1 квітня та 1 липня.

  • Мінімально пенсія зросте на 100 гривень. Таку надбавку отримають новоспечені пенсіонери, які вийшли на пенсію у 2020 – 2022 роках.
  • Інші можуть розраховувати на середню індексацію в розмірі 600 гривень, а максимальну – 1 500 гривень.

Загалом пенсії піднімуть на 19,7%. Але цю надбавку вираховуватимуть від базової пенсії. Тобто, якщо пенсіонер має пенсію 2 500 гривень і ще 500 гривень доплата, то індексацію застосують лише до 2 500 тисяч гривень.

Нагадаємо, у законодавстві передбачено лише два випадки, коли доведеться повернути державі надміру виплачену субсидію.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...