WSJ: перемога України над Чорноморським флотом РФ відкриває життєво важливий зерновий коридор

Поділитися:

Українські фермери збільшили продажі після того, як російські військові кораблі були відкинуті атаками морських безпілотників.

Українські морські безпілотники потопили кілька військових кораблів, внаслідок чого Чорне море стало практично недоступним для російського флоту, а Україна отримала можливість збільшити експорт зерна зі своїх головних портів в Одесі до довоєнного рівня.

Експорт зерна в грудні зріс більш ніж удвічі — до більш ніж 5 мільйонів тонн порівняно з 2 мільйонами тонн у вересні.  Міністр економіки України Юлія Свириденко каже, що це зростання, якщо воно збережеться, має збільшити експорт на 3,3 мільярда доларів цього року та підвищити економічне зростання на 1,2%, повідомляє The Wall Street Journal.

Українські кораблі тримаються берегів Румунії, Болгарії та Туреччини, які є членами Організації Північноатлантичного договору, що ще більше зменшує загрозу російського втручання. Після того, як перші кораблі пройшли без інцидентів, судновласники відправляють більші судна. Наразі експортують переважно зерно та залізну руду.

“Страхування є ключовим елементом для морських перевезень. Український уряд співпрацює з міжнародними страховими компаніями, включаючи Lloyd’s of London та Marsh McLennan, щоб допомогти зерновозам, які прямують в Україну та з України, знайти доступне страхування. Без страхування мало хто з комерційних суден наважився б кинути якір в українських портах. З 1 березня ця програма була розширена на всі невійськові вантажі, такі як сталь і залізна руда”, — пише видання.

Як вважає міністр економіки України Юлія Свириденко, мета полягає в тому, щоб зробити Україну більш самодостатньою і менш залежною від іноземної допомоги. Є й темні плями. За словами Володимира Славінського, директора з торгівлі компанії “Нібулон”, одного з найбільших українських експортерів зерна, експортні надлишки продукції, що накопичилися в той час, коли експорт був обмежений, спричинили бурхливий ріст експорту.

Нагадаємо, Світ має памʼятати все, що зробила Росія проти України, заявив президент Володимир Зеленський 16 березня, в другу річницю російського авіаудару по будівлі драматичного театру в Маріуполі.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...