В Україні з’явиться можливість відстежувати перекази з карток: у Раді розповіли про державний кешбек

Поділитися:

За допомогою національної програми кешбеку «Купуй українське» податкова зможе перевіряти транзакції з карток українців.

Нагадаємо, в лютому президент Володимир Зеленський оголосив, що до кінця 2024 року для українців запустять програму національного кешбеку. За оплату послуг та товарів, вироблених в Україні, громадянам буде компенсуватись частина суми на спеціальну картку.

Деталі програми обіцяли опублікувати ще в березні, однак їх досі немає. Як працюватиме система кешбеку, розбирались журналісти.

З’ясовано, що ідентифікація та верифікація покупця відбуватиметься в державному застосунку Дія. Там зіставлятимуться дані з чека, перевіряючи, чи зареєстрований товар як український, а також інформацію з банку про клієнта.

Також Дія визначатиме суму кешбеку, яка повернеться користувачу, та доручатиме банку зарахувати кошти на спеціальну картку.

Проте є нюанс: попри те, що гроші будуть зараховуватись на окрему картку, для можливості отримувати кешбек потрібно буде прив’язати в Дії одну зі своїх персональних банківських карток та дозволити державі переглядати всі транзакції з неї. Це буде обов’язковою умовою для верифікації покупця товару та продукції.

Народний депутат Ярослав Железняк зазначив в Telegram, що такий крок дозволить податковій переглядати всі транзакції. І це не буде обмежено банківською таємницею.

Якщо ні, то Верховній Раді необхідно буде звільнити ці операції від ПДФО, внісши зміни до Податкового кодексу.

Попередньо відомо, що українці почнуть отримувати кешбек з 1 липня 2024 року.

Зазначимо, система кешбеку може стати вигідною для всіх сторін: споживачі отримують знижки та винагороди за свої витрати, бізнеси збільшують свій обіг та лояльність клієнтів, а також ініціатива може сприяти розвитку економіки шляхом стимулювання споживчих витрат. Втім, її успішна реалізація залежатиме від чіткого виконання запланованих механізмів, ефективного фінансування.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
21 Травня 2024 року - 11:43
У Міжнародний день музеїв, який відмічають щорічно 18 травня, у...
20 Травня 2024 року - 18:42
Лінія магазинів EVA – найбільша національна мережа магазинів краси та...
20 Травня 2024 року - 18:25
На сьогодні діє норма, що висновок ВЛК є дійсним протягом...
20 Травня 2024 року - 15:24
Академія інтернет-маркетингу WebPromoExperts розробила нову програму для ветеранів АТО та...