Угорщина погрожує самостійно продовжити заборону на імпорт українського зерна

Поділитися:

Угорщина планує закрити кордон для деяких зернових продуктів з України на національному рівні. Уряд може ухвалити рішення вже 16 вересня.

Заяву міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Надя цитує Agrar Szektor.

За його словами, останніми роками угорське сільське господарство переживає одне потрясіння за іншим. Надь переконує, якщо ЄС не продовжить заборону на імпорт деяких українських зернових продуктів, що спливає 15 вересня, то Угорщина з метою захисту внутрішнього ринку запровадить заборону не тільки на ці чотири продукти, а й на всі 24 попередні продукти.

“Епідемія коронавірусу, посуха, війна в сусідніх країнах та її наслідки, енергетична криза, спричинена хибними санкціями Брюсселя, зростання цін і той факт, що дешева українська сільськогосподарська продукція безмитно ринула на європейський ринок, — усе це створює труднощі для виробників”, — заявив він.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п’ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчується 15 вересня. Водночас Україна розраховує, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт буде скасовано з 15 вересня. Проте Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія і Словаччина виступають за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця поточного року.

У МЗС України наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають “духу і букві” Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. У відомстві звернулися до керівництва Євросоюзу та причетних країн із закликом знайти збалансоване рішення.

Нагадаємо,  Міністерство закордонних справ у суботу прокоментувало рішення Словаччини, Болгарії, Польщі, Румунії та Угорщини підтримати продовження заборони на імпорт зерна з України після 15 вересня, коли спливає дія відповідного обмеження ЄС.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...