Податки і ліміти для ФОПів: що змінюється з 1 травня

Поділитися:

Серед важливих нововведень – підприємцям змінили форми заяв у сфері державної реєстрації.

1 травня набрали чинності нові форми заяв для реєстрації в Єдиному державному реєстрі. Також цього місяця спливає термін подання декларації про майновий стан і доходи та сплати податкових зобов’язань.

Сайт Pro Гроші розповідає, що зміниться для фізичних осіб-підприємців у травні, які податки потрібно сплатити, а доходи – задекларувати.

Спрощення реєстраційної процедури

Наприкінці березня поточного року Міністерство юстиції видало наказ про нову редакцію форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань. Вони почали діяти з 1 травня. Як зазначили у відомстві, цей крок було здійснено для спрощення процедури, більш легкого та пришвидшеного заповнення документів, щоб ФОПи мали змогу інтуїтивно та зручно шукати необхідну форму.

Варто зазначити, що подання заяв з деякою конкретною метою, наприклад, для переходу на спрощену систему оподаткування чи добровільної реєстрації як платника податку на додану вартість, можна буде здійснювати лише після опублікування оголошення на офіційному сайті Мін’юсту.

Встигнути задекларувати доходи

Лише один день українці мають у травні, щоб встигнути подати декларацію про майновий стан і доходи. Це стосується ФОПів не на спрощеній системі оподаткування, фізосіб, які займаються незалежною професійною діяльністю, та громадян із зобов’язанням звітувати (потреба мала виникнути протягом 2022 року).

Відповідно до ст. 179 ПКУ платники повинні дистанційно подати декларацію (через Електронний кабінет) до 1 травня включно. Плюс термін сплати податків завершується 10 травня (для ФОПів не на спрощеній системі) та 1 серпня (для всіх інших осіб).

Розмір податків у травні

Оскільки мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум не змінилися у травні, то сума ЄСВ залишиться на сталому рівні. Фізичні особи-підприємці мають цього місяця виконати такі зобов’язання по сплаті податків:

  • ФОП І групи: ЄСВ – 1 474 грн (22% мінімальної зарплати), ЄП – 268,40 грн (не більше 10% прожиткового мінімуму для працездатних осіб);
  • ФОП ІІ групи: ЄСВ – 1 474 грн, ЄП – 1 340 грн (20% мінімальної заробітної плати);
  • ФОП ІІІ групи: ЄСВ – 1 474 грн, ЄП – 2% доходу (неплатники ПДВ) на час дії воєнного стану.

Зауважимо, сплата Єдиного соціального внеску є добровільною справою з березня 2022 року. Тобто ФОПи самостійно вирішують, чи платити ЄСВ. Також ФОПи І та ІІ груп мають право не покривати єдиний податок під час війни.

Не змінилися максимальні обсяги доходів протягом року для ФОПів усіх груп, вони становлять:

  • І група – 1 118 900 грн;
  • ІІ група – 5 587 800 грн;
  • ІІІ група – 7 818 900 грн.

Пам’ятайте, що вже з липня будуть скасовані певні пільги для підприємців. Йдеться про відміну спрощеної системи (замість 2% доходу буде 5%), повернення обов’язку платити єдиний податок ФОПам І та ІІ груп, штрафів за відсутність реєстратора розрахункових операцій та документальних перевірок на порушення законодавства.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...