НАЗК внесло Philip Morris International та Japan Tobacco International до переліку міжнародних спонсорів війни

Поділитися:

Дві популярні тютюнові компанії потрапили до списку спонсорів війни. Йдеться про Philip Morris International та Japan Tobacco International. Вони приносять мільярди доларів у російську скарбницю, які потім ідуть на забезпечення армії і, відповідно, війни в Україні. Раніше до переліку міжнародних спонсорів війни внесли власника AliExpress.

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло провідні тютюнові компанії світу Japan Tobacco International та Philip Morris International до переліку міжнародних спонсорів війни.

Як йдеться на сайті відомства, компанії продовжують вести бізнес в РФ та підтримувати економіку країни-агресорки сплатою значних податків до її бюджету.

Japan Tobacco International (JTI) є безсумнівним лідером тютюнового ринку в Росії

Частка цієї компанії на російському ринку – майже 35%.

“За останні 20 років інвестиції JTI в економіку РФ перевищили 4,6 млрд доларів. Податкові платежі компанії 2020 року забезпечили 1,4% доходу федерального бюджету Росії. Сама компанія ж відкрито заявляла про те, що російський ринок генерував близько 2 млрд дол. у 2022 році для JT групи, або приблизно 11% її консолідованого доходу за 2022 рік”, – йдеться в повідомленні.

В НАЗК додали, що хоч представники JTI заявляли, що Japan Tobacco призупинила нові інвестиції та маркетингову діяльність у Росії, але компанія все ще продовжує виробляти та поширювати продукцію в Росії.

Американська Philip Morris International продає свою продукцію в понад 180 країнах світу

Разом з тим сигаретна і тютюнова компанія займала у 2019 році 30,1% ринку Росії. Наразі сукупний обсяг інвестицій Philip Morris International в країні-агресорці перевищує 2 млрд доларів.

Згідно з даними фінансової звітності російського підрозділу Philip Morris, виторг компанії у перший рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну зріс на 8% до 140,3 млрд руб., а чистий прибуток до 48,2 млрд руб., що на 45% більше, ніж у 2021 році. Відповідно, податку на прибуток до бюджету агресора було сплачено на суму понад 136 млн дол.

В НАЗК зазначили, що на початку повномасштабної війни Philip Morris заявив про намір продати свій російський бізнес, проте начебто усі спроби не мали успіху, тому корпорація досі лишається одним з найбільших платників податків до російського бюджету.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...