Генсек ООН заявив, що шкодує про рішення Путіна зупинити «зернову угоду»

Поділитися:
Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш прокоментував рішення росії про припинення роботи «зернової угоди». Він детальніше розповів, що написав у листі президенту рф володимиру путіну, де закликав не скасовувати міжнародну ініціативу.
Про це повідомляє ООН.

«Я глибоко шкодую про рішення російської федерації припинити реалізацію Чорноморської ініціативи, включаючи скасування російських гарантій безпеки судноплавства в північно-західній частині Чорного моря», — заявив генсек.

Генсек ООН розкрив подробиці змісту листа, який він надіслав путіну напередодні заяви рф про завершення «зернової угоди».

У зверненні до путіна він зазначив, що внаслідок роботи ініціативи російський експорт зерна і добрив наближається до повного відновлення. Зокрема, цьому сприяло те, що в дев’ятому пакеті санкцій Європейський Союз дозволив росії, зокрема, розморозити активи компаній з виробництва добрив.

«Ці нормативні рамки, а також широка взаємодія з приватним сектором для пошуку спеціальних рішень у банківському та страховому секторах призвели до поступової нормалізації умов торгівлі з липня 2022 року, включаючи зниження тарифів на фрахт і страхування», — писав генсек.

У листі також ішлося про те, що ООН співпрацювала з ключовими російськими групами-виробниками добрив, аби розблокувати частину заморожених активів рф.

Гутерреш писав, що учасники угоди створили індивідуальний механізм платежів для «Россільгоспбанку» через JP Morgan поза системою SWIFT. Окрім того, ООН була виконати вимогу рф щодо цього банку та виступила посередником у пропозиції для Європейської комісії щодо надання можливості дочірній компанії «Россільгоспбанку» відновити доступ до SWIFT. Зі слів генсека, цю пропозицію можна «реалізувати в межах чинних нормативних актів».

«Ми розглядаємо це як унікальне політичне відкриття, що випливає зі справжнього бажання захистити глобальну продовольчу безпеку після 17 липня», — додав Гутерреш.

Генсек організації зазначив, що зрештою його пропозиції «залишилися без уваги», чим він «глибоко розчарований».

Гутерреш запевнив, що дії рф не зупинять намагань ООН щодо сприяння доступу на світові ринки харчів і добрив з України та росії.

Нагадаємо, в рф знову заявли що планують зупинити роботу “зернової угоди” після завершення терміну, на який її продовжили останнього разу.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...