Генерали вимагають від військових почуття справедливості, замість того, щоб нормально платити – Юрій Атанов

Поділитися:

В Генштабі ЗСУ звернули увагу, що суспільство обговорює досить чутливе питання, а саме: рішення парламенту повернути додаткову грошову винагороду військовослужбовцям у розмірі 30-ти тисяч гривень.

«Солдат, який несе службу і захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям і здоров’ям, виконує завдання у надскладних умовах, має бути високо мотивованим. Пригадайте, як виглядають Вугледар, Мар’їнка, чи Авдіївка. Кожен день оборони України – дається нам дуже високою ціною. Ціною життя та здоров’я наших захисників. Тому наразі додаткова грошова винагорода нараховується залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці», – інформує Генштаб.

100 тисяч гривень на місяць, як і раніше, збережені захисникам, які воюють безпосередньо на передньому краї.

30 тисяч виплачується військовим, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях із противником пропорційно часу виконання, а також тим, хто перебуває на бойовому чергуванні і бере участь у відбитті повітряних нападів противника, незалежно від району виконання завдання.

Якщо військовослужбовці перебувають поза зоною бойових дій, у тилу, то додаткові бойові виплати їм не нараховуються. Разом з тим, з 1 лютого 2023 року усім військовослужбовцям мінімальний розмір грошового забезпечення було підвищено до 20100 гривень.

«Переконані, що у Збройних Силах України має діяти справедлива система виплат, яка не буде створювати передумов до соціальної напруги у бойових підрозділах і з повагою ставитиметься до тих воїнів, які ризикують власним життям і здоров’ям. Просимо припинити займатися популізмом та сконцентруватися на обороні нашої держави», – офіційно повідомив Генштаб.

«Важливою складовою мотивації воїнів є відчуття справедливості. Цей принцип якраз і закладався під час останніх змін у грошовому забезпеченні. Як можна порівнювати умови служби бійця, який понад рік тримає фронт на найгарячіших напрямках, з тим, хто служить на складі у далеких від бойових дій регіонах?», – заявив журналістам генерал Михайло Забродський.

Військовослужбовець ЗСУ та політолог Юрій Атанов прокоментував заяву Генштабу.

«Чоловіка моєї колеги вивели з Бахмуту цілим дивізіоном. Розбили. Зараз в тилу живуть у лісі вже третій місяць. Зарплатні в 20 тисяч вистачає на цигарки та дієтичні харчі – від війни у бійця відкрилась язва. Мінус аліменти. Доки в тилу – можна навідатися додому на вихідні, але їхати вже нема за що, не кажучи, щоб допомогти родині.  Його колезі-артилеристу на передовій зарплатню рахують лише коли вони на 0. День стріляють – йде підвищена зарплатня, два дні відпочивають і ремонтують «пушку» на першій лінії – значить доплати немає», – наводить приклади Атанов.

Також за його словами, хороший знайомий військового в тилу ремонтує техніку для хлопців зі своєї бригади.

«Як водиться, не вистачає всього. А хлопці з передової гинуть і підганяють. Отримав 20 тисяч, на 15 накупив запчастин для ремонту, бо ж там, на передовій, наші чекають. Дружина з двома дітьми розплакалась після того, як приніс залишки зарплати додому», – каже він.

Серед прикладів також морпіх, що перебуває на другій лінії.

« Харчування не налагоджене. Дають перловку, пісний борщ. Весь підрозділ хоче їсти. Добре, що приїздять волонтери, привозять від дружин котлети-битки-голубці і ще закривають багато потреб – від цигарок і саперних лопаток до вологих серветок і станків для гоління. На це й витрачається вся зарплатня. Кум знайомих в ДШВ. Має дружину-інваліда й трьох дітей. У лютому сам купив собі термобілизну, броник, розгрузку, підсумник, шолом і ще бозна що. Зараз мріє про хороше військове літнє взуття, американське. Таке коштує 3 тисячі у військовому магазині. Але вдома дружина і діти…», – розказує Юрій Атанов.

За його словами, вищий генералітет, звісно, це знає.

« Проте розказує про відчуття справедливості у воїнів, які звалили на свої плечі не лише війну, але й нужду», – підсумовує військовий.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...