Броня від мобілізації – чи мають право на це ФОПи

Поділитися:

Заступник Мінцифри з ІТ Олександр Борняков пояснив, чи може ФОП отримати броню від армії.

ро це він повідомив у своєму інтерв’ю агентству LIGA.net.

Так, за словами Борнякова, для критичних компаній надано можливість бронювати 50% військовозобов’язаних. При цьому умовою бронювання може стати сплата 6000–7000 гривень податків на місяць.

Він також пояснив, що основна проблема в тому, що багато айтівців фактично не стоять на обліку. Вони не хочуть йти до ТЦК, і що робити з цим ніхто не знає.

“Сьогодні існує, може, і не дуже проста, але зрозуміла система бронювання. Для критичних компаній бронюється 50% військовозобов’язаних. Це був дуже важкий компроміс – військові хотіли менше, ми хотіли більше, але домовилися наполовину. Ми не можемо сьогодні дозволити бронювати 100% “Хто тоді воюватиме? У військових є на це запит. Люди вважають, що тих, кого не забронювали, 50% відразу заберуть на війну. Але ми робили зріз за опитуванням – немає ситуації, коли 50% наступного дня просто забирають. Це міф”, – розповів заступник Мінцифри з ІТ.

Крім того, Борняков зазначив, що це стосується резидентів Дія. Тобто якщо компанія не резидент, то їй буде складно отримати статус критичного та забронювати працівників. Наявність статусу резидента “Дія.City” спрощує набуття статусу критичної компанії.

Так, ФОП не можуть претендувати на бронювання.

При цьому представники влади мали ідею бронювання зі сплати ПДФО. Проте нині такої можливості немає.

“Вона поки не працює, але ця ідея “витає у повітрі”. Я не можу сказати, коли цей план буде прийнято, але він на розгляді в Кабміні. Зрозуміло, що на тлі зменшення західної допомоги потрібно дати якусь прогнозованість тим, хто працює саме в Україні і саме на українських підприємствах, і тому було запропоновано ідею, якщо ти платиш там певну суму податків, ми тебе не чіпатимемо, ти будеш забезпечувати якимось чином, хоч частково, але якісь податки на армію. ця ідея фіналізується в Кабміні. Сподіваємось, скоро буде фінальний концепт. Це 6000-7000 гривень податків на місяць як умову бронювання”, – додав Борняков.

Нагадаємо, у ВП та Раді розробили дві концепції економічного бронювання.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...