Чи можна оголосити в Україні стан війни: юридичні подробиці

Поділитися:

Воєнний стан і стан війни – яка різниця між двома поняттями? Спробуємо розібратися, що так обурює українців і чи дає оголошений після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року стан війни робити все те, що потрібно країні задля перемоги над ворогом.

Діюча ІІІ Конвенція про відкриття воєнних дій від 18 жовтня 1907 року містить один важливий пункт стосовно оголошення військового стану, а саме: військові дії між державами не вважаються розпочатими без попередження. Саме попередження, і це важливо, має бути недвозначним, у формі мотивованого оголошення війни або ж ультиматуму.

Відомо, що Російська Федерація 24 лютого 2022 року напала на Україну без попередження. Не попередив Путін про свої нападницькі плани і інші країни. Напад був спланований одразу у кількох стратегічних напрямках, але влада нашої країни не мала юридичних підстав про оголошення стану війни. Пересічні українці були обурені, але мало хто з громадян розуміється на юридичних тонкощах та колізіях.

Єдине можливе з точки зору законодавства рішення про оголошення воєнного стану було прийняте одразу. За змістом, воєнний стан – це особливий правовий режим, він вводиться у країні або ж у окремих її областях чи місцевостях. Цей стан оголошується у разі загрози нападу або вже існуючої збройної агресії.

24 лютого 2022 року в Україні було запроваджено воєнний стан і загальну мобілізацію на 90 днів. Відтоді їх продовжували вже кілька разів. На всій території Україні під час  воєнного стану можуть бути створені військові адміністрації – це тимчасові державні органи. Також всім органам державної влади, військовому командуванню, створеним військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування надаються повноваження, щоб робити все необхідне для відвернення загрози, відсічі збройної агресії. Воєнний стан має на меті і забезпечення національної безпеки.

Автор: адвокат Турій Андрій

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...