Нагрівання океану викликає погодні катаклізми по всьому світу – Вloomberg

Поділитися:

Природні катастрофи спричиняють зміну клімату. Але є один особливий аспект глобального потепління, який забезпечує потужне паливо, щоб зробити екстремальну погоду ще більш інтенсивною: рекордно гарячі океани.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Глобальна температура поверхні океану в червні була найвищою за 174 роки, а поява циклону Ель-Ніньо доповнила довгострокову тенденцію. Поблизу Майамі температура прибережних вод Атлантики піднімається до 32C.

Гарячі океани посилюють спричинені погодою катастрофи, які забирають життя та завдають величезних економічних збитків — вартість, яка може зрости до 1 трильйона доларів на рік у найближчі десятиліття, за словами морського вченого Дебори Броснан. Вони також прискорюють зміну клімату. Коли температура води підвищується, океани втрачають свою здатність виконувати життєво важливу функцію: поглинати надлишок тепла.

Глобальна накопичена енергія циклону – міра колективної потужності штормів – майже вдвічі перевищила нормальне значення для червня. На початку цього року тропічний циклон «Фредді» встановив попередній рекорд як найтриваліший тропічний циклон із усіх зареєстрованих. Шторм утворився поблизу Австралії та перетнув Індійський океан, перш ніж досягти Східної Африки та вбити сотні людей. Фредді видав стільки ж потужності, скільки всі шторми в середньому сезоні ураганів у Північній Атлантиці. У квітні за ним послідував тропічний циклон «Ілза», який з гуркотом налетів на Західну Австралію з найсильнішим вітром за всю історію спостережень у цьому районі.

Засушливі умови знижують рівень води в річках Міссісіпі й Огайо в США, а також у Рейні й Дунаї в Європі, що підвищує ймовірність проблем із судноплавством на важливих вантажних маршрутах. Посуха також загрожує світовим запасам зернових культур, зокрема цукрової тростини та рису.

Оскільки океани нагріваються, вони також менш здатні поглинати CO2 з атмосфери. Це може створити цикл потепління океанів, збільшення вуглекислого газу в атмосфері і, як наслідок, ще більш екстремальну погоду.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...