МВФ визнав: дефіцит генерації в Україні досягне 3-4 ГВт

Поділитися:

За прогнозами Міжнародного валютного фонду взимку очікується дефіцит електроенергії на рівні 3−4 ГВт. Ризики його збільшення переважають, оскільки продовжуються ракетні обстріли.

За прогнозом МВФ може виникнути потреба в імпорті до 3 млрд куб. м. газу, йдеться в оновленому меморандумі МВФ про економічну та фінансову політику з Україною в межах п’ятого перегляду кредитної програми.

В документі згадується амбітний план української влади, що передбачає введення кінця 2024 року до 1 ГВт додаткових генеруючих потужностей, збільшення імпорту електроенергії з ЄС до понад 2 ГВт та ремонт значної частини пошкоджених генеруючих потужностей ключовими гравцями, такими як ДТЕК.

Крім того, МВФ очікує, що внутрішній видобуток газу в Україні задовольнить основну частину попиту на газ з боку домогосподарств та підприємств, а додаткові потреби в газі складуть до 3 млрд кубометрів та будуть покриватися за рахунок імпорту .

Варто зазначити, що до повномасштабного вторгнення в Україні була доступна генерація в обсязі до 37 ГВт.

Міністр Герман Галущенко зазначив, що росія окупувала 18 ГВт української генерації, включно з ГЕС, ТЕС та найбільшою в Європі атомною електростанцією — Запорізькою АЕС, а загальні втрати генеруючих потужностей внаслідок лише цьогорічних атак після 22 березня перевищують 9 ГВт.

Нагадаємо, станом на ранок 21 жовтня через воєнні дії та обстріли РФ залишаються знеструмленими 585 міст і сіл. Протягом минулої доби вимикали світло у Донецькій, Львівській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...