ЄС надасть Україні 40 млрд євро без участі США

Поділитися:

Європейський Союз готується надати Україні нове фінансування до кінця року, незалежно від участі США. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерела.

Але це не якійсь нові додаткові кошти — їх вже запланували, просто виникла загроза блокування Угорщиною, яку наразі намагаються знівелювати.

Зазначається, що гроші будуть виділені відповідно до пропозиції G7 про використання заморожених російських активів для допомоги Києву.

Односторонні дії робляться на тлі стурбованості ЄС тим, що Угорщина завадить блоку надати гарантії, необхідні США для участі у схемі заморожування активів.

Відповідно до проекту, ЄС залучить невизначену кількість мільярдів у вигляді кредитів для України до кінця 2024 року. Такий крок, розширення існуючої програми допомоги, вимагатиме лише підтримки більшості, а не одностайності, що усуне право вето Будапешта.

Остаточна цифра може змінюватись від 20 до 40 млрд євро і буде встановлена Європейською комісією після консультацій з державами-членами, заявили чиновники.

«Ми завжди можемо діяти самостійно», — сказав представник ЄС.

Хоча первісна схема — за участю США — залишається планом комісії, чиновники стверджують, що їм потрібна альтернатива, якщо Угорщина збереже своє право вето до виборів у США.

Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі 38 млрд доларів.

Нагадаємо, глава місії МВФ в Україні Гевін Грей вважає, що війна в Україні триватиме і наступного року. У зв’язку з цим Україні потрібно більше грошей для фінансування бюджету, ніж вважалося раніше. Серед можливих джерел його поповнення він називає донорів, заморожені російські активи та підвищення податків в Україні.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...