Останні новини:

У липні в Україні було встановлено рекорд зі скуповування американської валюти

Поділитися:

Як повідомляє НБУ, у липні населення купило валюти на 1 024,4 млн доларів більше, ніж продало, що стало рекордним показником з початку поточного року.

Про це йдеться у звітних даних НБУ.

На готівковому валютному ринку в липні чиста купівля валюти населенням перевищила продаж.

У липні українці продали валюти на 1 331,4 млн доларів в еквіваленті, а купили на 2 355,8 млн доларів в еквіваленті.

За 2023 рік населення купило на 3 362,1 млн доларів більше, ніж продало.

У другому кварталі 2024 року тиск на обмінний курс гривні посилився через зростання чистого попиту на іноземну валюту. Як зазначає Нацбанк, у липні внаслідок ситуативних і психологічних чинників чистий попит на валюту досить суттєво перевищував оцінку структурного дефіциту валюти, що призвело до відчутного послаблення обмінного курсу гривні.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, волатильність на валютному ринку та девальваційний тиск на гривню зросли. Попит на валюту в готівковому і безготівковому сегменті суттєво переважає пропозицію, в т. ч. під впливом більшої валютної лібералізації, що поступово проводиться Національним банком.

З його слів, це є, насамперед, відзеркаленням менших обсягів зовнішнього фінансування і відповідно стану платіжного балансу. За 7 місяців минулого року зовнішнє фінансування бюджету дорівнювало 25,3 млрд. дол., за 7 місяців поточного року — 16 млрд. дол. За першу половину минулого року малий профіцит платіжного балансу на рівні 7,8 млрд. дол., тоді як цього року — дефіцит у 2,5 млрд. дол.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...