Росія може відвести частину військ з півночі Харківщини задля захисту Курської області — ISW

Поділитися:

Значна передислокація частин Північного угруповання військ РФ до Курської області може свідчити про те, що російське військове командування вирішило, що зрив наступу на півночі Харківської області є «необхідною пожертвою» для адекватної відповіді на вторгнення у Курську область, уникаючи при цьому перекидання сил з пріоритетніших ділянок фронту.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики припустили, що РФ наразі оцінює операцію в Курській області як більш значну.

Зазначається, що російське військове командування також, можливо, наразі перекидає до Курської області більш досвідчені та краще забезпечені фронтові підрозділи зі сходу чи півдня України, але для прибуття таких підрозділів до Курської області, ймовірно, знадобиться додатковий час. Більш боєздатні фронтові підрозділи можуть почати прибувати до Курської області найближчими днями.

За даними звіту, російське військове командування, схоже, покладається на існуючі підрозділи, розгорнуті в районі міжнародного кордону, і на легкодоступні війська в тилу, більшість з яких — це підрозділи, укомплектовані солдатами строкової служби і нерегулярними формуваннями, для протидії триваючому вторгненню України в Курську область.

ISW також допускає, що командування РФ стикається з тиском під час передислокації сил з інших оперативних напрямків у спробах не допустити зриву наступальних операцій на сході України.

Повідомляється, що у перші дні прориву в Курську область там перебували військовослужбовці строкової служби, прикордонники ФСБ і підрозділи чеченського спецпідрозділу Ахмат, що діють під егідою Міністерства оборони Росії, однак пізніше РФ перекинула туди сили з невизначених оперативних резервів, додаткові підрозділи, укомплектовані призовниками, спецпідрозділ ГРУ, сили спеціальних операцій (ССО), Ахмат, а також 1-й армійський корпус так званої «ДНР» і колишній особовий склад ПВК Вагнера.

Пов’язаний з Кремлем російський воєнкор стверджував, що військове командування РФ поставило перед спецпідрозділами і силами ССО завдання «зачистити» зону прориву і відтіснити українські війська назад через міжнародний кордон.

При цьому провоєнний блогер також стверджував, що російське військове командування перекинуло резерви російського Африканського корпусу до Курської області з Краснодарського краю, однак ISW зазначає, що не має можливості перевірити це твердження.

Росіяни перекидають у Курську область військових та техніку з Донецької області в Україні (Фото:Агентство. Новости / Telegram)
«З нас навіть ворог сміється». Російська армія опублікувала відео перекидання резервів у Курську область, «воєнкори» обурились
Крім того, до Курської області також прибувають інші нерегулярні російські війська, в тому числі ті, що раніше були розгорнуті на інших ділянках фронту. Елементи нерегулярних збройних формувань «ДНР», включаючи Дивізію Донбасу та бригаду П’ятнашка прибули до Курської області після наступальних операцій у Донецькій області. Російські воєнкори стверджували, що елементи Ахмату діють по всій Курській області, в тому числі у Великому Солдатському, а елементи іншого чеченського загону Аїда діють поблизу Суджі.

Нагадаєємо, 6 серпня російські пропагандисти заявили про нібито проникнення ЗСУ в Суджанський район Курської області.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...