В США розповіли, як Росія використає падіння свого літака

Поділитися:

Російський військово-транспортний літак Іл-76 розбився у Бєлгородській області 24 січня. У РФ заявили, що на борту перебували українські полонені, в Україні кажуть, що з’ясовують обставини.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що Росія намагається використати катастрофу на свою користь, зокрема, щоб посіяти невдоволення в Україні та зменшити підтримку західних партнерів.

ISW про падіння Іл-76: Росія хоче “відбити бажання” Заходу допомагати

24 січня військовий транспортний літак Іл-76 впав у Яблоново Бєлгородської області, приблизно за 50 км на північний схід від міста Бєлгород. Міністерство оборони Росії заявило, що Іл-76 перевозив 65 українських військовополонених і прямував до заздалегідь узгодженого обміну військовополоненими на прикордонному пункті пропуску Колотилівка між Росією та Україною.

“Російські суб’єкти інформаційного простору хапаються за катастрофу Іл-76, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати волю Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні”, – зазначають аналітики.

Голова комітету Держдуми РФ з оборони Андрій Картаполов заявив, що Україна навмисно збила Іл-76, знаючи, що в ньому знаходяться українські військовополонені, і закликав призупинити всі обміни військовополоненими на невизначений термін. Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв звинуватив українську “внутрішньополітичну боротьбу” у сприянні катастрофі.  Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав до термінового засідання РБ ООН для розгляду катастрофи
та звинуватив Україну в тероризмі.

Такі російські звинувачення частково мають на меті посіяти невдоволення в Україні та активізувати недовіру до українського уряду, що узгоджується з кількома іншими інформаційними зусиллями Росії, спрямованими на послаблення України всередині країни. Обмін військовополоненими є делікатним питанням як у Росії, так і в Україні, і риторичні згадки про них передбачувано викликають емоційну реакцію.

Російські офіційні особи також зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна завдала удару по Іл-76 ракетними системами,
наданими США або Німеччиною, ймовірно, намагаючись відбити у західних партнерів України бажання надавати Україні критично важливі системи протиповітряної оборони, необхідні для продовження оборони України.

Нагадаємо, російські окупанти увечері в середу, 24 січня, атакували Одесу ударними дронами-камікадзе.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи