Україна й Іран обговорили купівлю росією дронів-камікадзе

Поділитися:

Українські та іранські фахівці провели зустріч, під час якої йшлося про продаж Тегераном  російській окупаційній армії  ударних безпілотників, які країна-агресорка використовує проти українських об’єктів інфраструктури та мирного населення.

Спочатку цю інформацію оприлюднило Інформагентство Ісламської республіки (IRNA), згодом факт зустрічі підтвердили в українському МЗС, але розголошувати деталі відмовилися.

«Така експертна зустріч дійсно відбулася. Подробиці я розголошувати не можу, водночас можу запевнити, що українська сторона продовжує вживати максимально жорстких заходів, аби унеможливити використання іранської зброї з боку росії задля війни проти України», – сказав речник МЗС України Олег Ніколенко у коментарі «РБК-Україна».

За його словами, українська сторона під час зустрічі з іранськими експертами підкреслила, що продовження співпраці з росією спричинить наслідки, неспівставні з можливою вигодою від співпраці з країною-агресоркою.

Натомість у повідомленні Ірану про зустріч з українською стороною зазначається, що Тегеран прагне усунути «непорозуміння», пов’язані з поставками військових безпілотників росії. В Ірані вважають, що проблему можна вирішити «шляхом продовження спільної взаємодії з Україною».

Утім у представництві Ірану в ООН назвали війну рф проти України «кризою в Україні» і заявили, що Іран «зайняв чітку, послідовну і непохитну позицію, наголосивши, що всі члени ООН повинні повністю дотримуватися принципів і цілей, що містяться в Статуті ООН та міжнародному праві, зокрема щодо суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності країн».

Натомість 19 листопада Washington Post із посиланням на трьох анонімних чиновників, знайомих із цим питанням, повідомило, що, згідно з новими даними західної розвідки, росія уклала таємну угоду з Іраном про початок виробництва безпілотників на території рф. Наразі за інформацією деяких ЗМІ, Іран починає передавати росії креслення та компоненти для безпілотників. Якщо дві країни продовжать реалізацію свого плану, виробництво може розпочатися через кілька місяців, і можливо, що безпілотники будуть використані Кремлем на полі бою в Україні вже наступного року. Ця угода може задовольнити критичну потребу кремля у високоточних боєприпасах, яких не вистачає після дев’яти місяців війни.

Зазначається, що процес виробництва ударних дронів не є складним у порівнянні з виробництвом іншої зброї.

Нагадаємо, росія застосовує іранські дрони як один із видів зброї для атак по Україні. Іран весь час заперечував свою причетність до постачання росії зброї.

Проте вже на початку листопада міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан вперше визнав, що його країна поставила росії безпілотники, наполягаючи на тому, що передавання відбулося до початку війни в Україні.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Іран планує передати росії близько тисячі балістичних ракет та нові безпілотники. За припущеннями західних чиновників, це озброєння буде доставлене до кінця 2022 року.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...