Заробіток на порнографії під час війни – юристи попередили українців

Поділитися:

На даний час працівниками правоохоронних органів все більше вноситься даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ст. 301 КК України, а саме ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів.

Хочеться приділити більш детальну увагу саме виготовленню і розповсюдженню порнографічних предметів.

В останні роки, розповсюдженою стала діяльність «веб-моделей», які у мережі інтернет на певних веб-сайтах знаходять чоловіків, які задовольняють свої статеві пристрасті шляхом віртуального спілкування з дівчатами в режимі реального часу і за демонстрування сексуальних дій здійснюють оплату грошима.

Зазвичай, дівчат запрошують на роботу через оголошення, які розміщуються в мережі інтернет на сайтах пошуку робіт, або їх підшуковують через соціальні мережі, пропонуючи роботу в офісі у якості «веб-моделей», при особистих зустрічах дівчатам роз`яснюють принцип роботи веб-сайтів. Використовуючи ноутбуки, або іншу комп’ютерну техніку, яка обладнана веб-камерами, дівчата авторизовуються на вищезазначених сайтах і в режимі онлайн спілкуватися з користувачами цих сайтів, на побажання клієнтів оголялися, здійснювали маніпуляції зі статевими органами тощо, за що на відповідні акаунти на сайтах нараховувались грошові кошти.

Більшість із дівчат, навіть не здогадуються, що скоюють кримінальне правопорушення, передбачене ст. 301 КК України. Однак, Верховний Суд у своїй постанові від 18.06.2020 року (https://reyestr.court.gov.ua/Review/89929158?fbclid=IwAR0HabYqEPRBBux-uLva2YD1h-fHg-HUvXqX8BaosGIamCP1DNhbJ-yOj50 ) чітко вказав, що предметом злочину, передбаченого ст. 301 КК, не може бути виключно інформація, зафіксована на матеріальних носіях (жорстких або оптичних дисках, картах пам`яті).

Системний аналіз законодавчого визначення «продукція порнографічного характеру» дозволяє дійти висновку, що у ньому розкрито перш за все перелік видів продукції порнографічного характеру, а не форм її матеріального закріплення. Одним з видів продукції порнографічного характеру, відповідно дозакону, є відеопродукція, змістом якої є детальне зображення анатомічних чифізіологічних деталей сексуальних дій чи які містять інформацію порнографічного характеру, котра є предметом злочину, передбаченого ч. 2 ст. 301КК.

Крім того, оскільки зображення через веб-камеру одного комп`ютера транслюється на монітор іншого комп`ютера в системі загальної для них мережі, за час проходження через останню має місце запізнення сигнала з тимчасовим збереженням зображення на серверах та у пам`яті електронних пристроїв дляздійснення безперервного потоку інформації шляхом буферизації та створення тимчасових файлів, то фактично має місце форма його матеріальної фіксації вкомп`ютерній мережі, в якій відбувається трансляція, хоча і на дуже незначний час.

Так, санкція ч. 2 ст. 301 КК України, передбачає покарання в виді обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років.

Враховуючи вищевикладене, хочемо застерегти дівчат, які мають намір працювати «веб-моделями» та попередити, якщо відносно вас уже триває досудове розслідування необхідно своєчасно звертатися до адвокатів за наданням юридичної допомоги, щоб мінімізувати ризики порушення ваших прав.

Автор: адвокат Ірина Скрипка. Юридична компанія ” Турій та партнери”

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...